Akcija "Lutka 2"

Radončić: Dautbašić nije kriv i kandidat je za ministra

fahrudin radoncic
12.01.2016.
u 07:00

Umjesto na mjesto ministra, Dautbašić je završio s lisičinama na rukama, a ovaj bi slučaj mogao dovesti do nove političke krize u BiH budući da je SBB sklopio koaliciju sa SDA

Visoki dužnosnik Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić uhićen je jučer po nalogu Tužiteljstva BiH zbog navodnog ometanja sudskog procesa koji se u Prištini vodi protiv narkobosa Nasera Keljmendija kojega tužitelj Dubravko Čampara nastoji dovesti u vezu s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, koji je prije nepunih mjesec dana najavio nastavak Čamparina ‘pakiranja’ zbog čega je i sam odustao od toga biti državni ministar prometa i veza te predložio upravo Dautbašića na to mjesto, piše Večernji list BiH.

Svjedokinja u Prištini

Umjesto na mjesto ministra, Dautbašić je završio s lisičinama na rukama, a ovaj bi slučaj mogao dovesti do nove političke krize u BiH budući da je SBB sklopio koaliciju sa SDA. Upravo su jučer nakon uhićenja razgovarali Radončić i Izetbegović koji je rekao da podmetanja neće ugroziti koaliciju. U javnosti se inače ovaj slučaj percipira kao nastavak obračuna dijela struktura SDA koje sam Radončić naziva ‘klan Čampara’. 
Uz Dautbašića, koji je dugogodišnji tajnik Ministarstva sigurnosti BiH, kandidat SBB-a za ministra prometa i veza BiH, slobode je lišena i Bilsena Šahman, također članica SBB-a i kandidatkinja ove političke stranke za Zastupnički dom Parlamenta FBiH na općim izborima 2014. godine. Dautbašić i Šahman žive kao nevjenčani par dugi niz godina. Oni su navodno kontaktirali Azru Sarić, jednu od ljubavnica Ramiza Delalića Ćele, koji je ubijen 2007. godine. Ova sarajevska liječnica trebala je pred Sudom u Prištini svjedočiti o okolnostima Ćelina ubojstva. Tijekom akcije pretresene su privatne prostorije Bakira Dautbašića, kao i službeni uredi u Ministarstvu sigurnosti koje se nalazi u zgradi zajedničkih institucija. Pojašnjeno je da su prikupljeni dokazi koji bi trebali potvrditi navode da su osumnjičeni poduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu Tužiteljstva BiH protiv Nasera Keljmendija i dr., kao i predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama Kosova. 
Radončić je jučer i službeno predložio Dautbašića za ministra prometa i veza BiH. U izjavi za javnost čelnik SBB-a je izjavio da je siguran da je Bakir Dautbašić, kojeg su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhitili, apsolutno nevin. To je bio, kako je pojasnio, razlog da predsjedajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću predloži Dautbašića kao jedinog kandidata SBB-a za ministra prometa i veza BiH. On je podsjetio pri tome da mu se već duže vremensko razdoblje pokušava montirati slučaj “Keljmendi” te ocijenio da je posljednje uhićenje nastavak udarca istog lobija.

SDA i SBB ostaju zajedno

“Kao odgovoran političar mogu reći građanima da imam povjerenje u pravosuđe i da ću nastaviti provoditi koaliciju sa SDA. Naime, SDA je velika stranka koja je dobila više glasova od svog predsjednika. SBB je moćna stranka i mi nastavljamo svoju koaliciju neovisno o osobnim odnosima Bakira Izetbegovića i mene”, poručio je lider SBB-a. 
Ovu akciju iz Tužiteljstva su nazvali “Lutka 2” i nastavak je ranije akcije u kojoj je uhićeno više osoba za najteže slučajeve ubojstava, trgovinu drogom i teškog kriminala. Upravo jučer, slučajno ili ne, izrečena je jedna od pravomoćnih presuda u predmetu “Lutka”. Tužiteljstvo BiH izrazilo je zadovoljstvo drugostupanjskom presudom u predmetu protiv Mladena Ždrale, zv. Pata, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u trostrukom ubojstvu na Vracama, u studenome 2005. 
“Ovaj predmet iznimno je bitan za borbu protiv organiziranog kriminala i predstavlja značajan pomak u rješavanju nerazjašnjenih mafijaških ubojstava i likvidacija na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva u postdaytonskom razdoblju”, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?