APOKALIPSA

Radnici već bez plaća, svi projekti blokirani, blagajne se zatvaraju

bevanda
VL FOTO
17.01.2011.
u 08:12

Ukoliko se ne usvoji odluka o privremenom financiranju, službenici u Federaciji BiH ostaju do daljnjega bez plaća

Bosna i Hercegovina trenutačno na većini razina funkcionira ili će funkcionirati na odlukama o privremenom financiranju. Siječanjske plaće proračunskim korisnicama u Federaciji BiH neće biti isplaćene ako oba doma Parlamenta FBiH do kraja ovoga mjeseca ne usvoje odluku o privremenom financiranju ili je do tada ne objavi OHR, upozorili su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH.

Već kasni provedba


Ovakvu odluku nema tko donijeti jer spomenuta tijela još uvijek nisu formirana, iako je od općih izbora prošlo više od tri mjeseca. Sve nam ovo govori da je pred nama još jedna neizvjesna godina u kojoj bi opet moglo doći do kašnjenja u isplati plaća, a sigurno je kako će i idućih nekoliko mjeseci biti obustavljeni svi važni procesu u državi. Zbog izostanka proračuna za ovu godinu, niti jedan razvojni projekt ne može se implementirati jer odluke o privremenom financiranju predviđaju trošenje novca samo u svrhe u koje su sredstva upućena u prva tri mjeseca prošle godine. Kako sada stvari stoje, uspjeh bi bio da se na svim razinama vlasti u prva tri mjeseca osigura redovita isplata plaća.

Proračun se mora usvojiti

Emir Silajdžić, pomoćnik ministra financija, napomenuo je da proračun Federacije BiH za ovu godinu mora biti usvojen do 31. ožujka 2011. godine, jer će u suprotnom biti obustavljeno kompletno financiranje iz proračuna. - Tajniku Zastupničkog doma savjetovao sam da sazove sjednicu i usvoje odluku. S obzirom na to da nema Doma naroda, a upitno je kada će ga biti, onda se u rješavanje problema treba uključiti OHR i objaviti odluku. Bez toga nema nikakvih davanja iz federalnog proračuna u prva tri mjeseca ove godine - istaknuo je Silajdžić. Da, OHR je još jednom jedina nada da će službenici imati plaću iduća tri mjeseca. Posljednja ovakva kriza dogodila se u Mostaru kada se više od godinu dana čekalo na formiranje nove vlasti i izbor gradonačelnika.

Građani su tada dovedeni na rub očaja jer su plaće kasnile mjesecima, a s nekoliko odluka OHR-a o produljenju privremenog financiranja osigurano je da život u gradu na Neretvi ne stane u potpunosti. - Zbog te krize većina nas je bila primorana uzeti kredite da bismo mogli preživjeti. Vraćati ćemo ih još dugo, što je samo jedna od posljedica koju smo imali u Mostaru prilikom krize oko formiranja vlasti. Nadam se da se ista stvar neće ponoviti na višim razinama. Političari moraju shvatiti da na ovaj način guraju građane ove zemlje u propast i kako građani plaćaju konačnu cijenu njihovih igara - rekli su nam djelatnici mostarske Gradske uprave s kojima smo razgovarali. Ipak, čini se da bi i službenici na federalnoj razini mogli proživjeti ono što se Mostarcima dogodilo prije dvije godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?