U teškim vremenima u kojima živimo svaka pomoć i novčana potpora su dobrodošle

Radnici iščekuju uskrsnicu i naknade, umirovljenici u BiH nadaju se većoj pomoći vlasti

25.03.2024.
u 15:06

Čak 80 posto općina i gradova u Hrvatskoj ili prvi put uvodi ili nastavlja davati uskrsnice umirovljenicima, neki i svim nezaposlenima, a i tisuće tvrtki obradovat će svoje zaposlenike za najveći kršćanski blagdan, piše Večernji list BiH. Preračunavajući u bh. okvire, one će iznositi od 100 do 300 maraka u prosjeku.

Privatna i javna poduzeća

Biograd na Moru je rekorder jer umirovljenicima i nezaposlenima daje 305 maraka, dok za djecu s posebnim potrebama izdvaja 800 maraka. I Sinj će svojim nezaposlenima dati po 140 maraka, a roditeljima njegovateljima 260. Split, u kojem je desnica godinama vladala, dugo nije imao uskrsnicu, no lijevi Puljak najavio je da će uvesti uskrsnice, kojih dugo nije bilo, te da će ovih dana objaviti detalje. A što je s BiH? Jedan lokalni političar koji je želio ostati anoniman kaže nam kako će oni naći način da provedu mjere. - Nemamo uskrsnicu kao stavku, no naći će se način da se pomogne ljudima. Imamo programe socijalne pomoći kojima se bavi naša lokalna zajednica i nećemo dopustiti da bude gladnih. Tako da ipak nismo dobili izravan odgovor tko će dobiti pomoć i na koji način, ali očito je da socijalne kategorije građana ne bi trebale biti zanemarene. Umirovljenici su se pak i prije nadali da će dobiti jednokratne novčane pomoći od entitetskih vlada. - Ide Uskrs, ide Bajram... pa nadamo se da će nam vlasti dati pomoć koja se spominje. Govori se o minimalno 300 maraka. Svatko bi htio svečano proslaviti blagdane, a nama umirovljenicima je najteže, pogotovo onima najstarijim i bolesnima. Imate onih koji u 70-ima još rade, no mi koji smo ušli u 80-e godine gledamo samo da preživimo nekako i kupimo potrebnu hranu, lijekove, platimo režije... Nije jednostavno - priča nam umirovljenik iz Mostara. A što je s privatnim tvrtkama? Poznato je kako u prosjeku isplaćuju uskrsnicu od 100 do 300 KM otkad je nastupila kriza. Ima i onih koje ne isplaćuju takve vrste potpora. Jedna tvrtka iz zapadne Hercegovine isplaćuje uskrsnice već nekoliko godina otkad je nastupila kriza. - Ne daje tko ima, nego tko želi i kome je stalo do radnika. Imate tvrtke koje su možda jače od naše po ekonomskim parametrima, no neće isplatiti ništa. Ovo dođe kao lijepa pomoć jer svi smo u kreditima, a tko god je investirao u bilo što u kućanstvu, zna da se bez kredita ne može ništa. Ali ovog mjeseca barem nećemo morati štedjeti na blagdanskoj trpezi jer nas je tvrtka obradovala lijepom viješću - priča nam radnik jedne hercegovačke tvrtke. Ipak, u većini tvrtki još se ne znaju detalji oko uskrsnica i vjerojatno će prema kraju mjeseca mnogo toga biti poznatije. I na kraju, poslodavac na nju ne treba gledati kao na pomoć radniku, već kao stimulans zbog kojeg će mu radnik ostvarivati još bolje rezultate. Dio javnih poduzeća isplatit će neki oblik naknada, uskrsnice ili slično pred blagdane.

Radnici najvrjedniji resurs

U završnom radu ekonomistice Ane Zebić istaknuto je kako u dobu znanja u kojem živimo organizacije sve više uviđaju da su zaposlenici resurs koji im donosi konkurentsku prednost na tržištu. - Organizacije ostvaruju svoje ciljeve zahvaljujući zaposlenicima, no da bi zaposlenici bili uistinu najvrjedniji resurs, potrebno je imati adekvatne kompetencije, potrebna sredstva rada te moraju biti motivirani, što je moguće postići samo izgradnjom kvalitetnog motivacijskog sustava. Kako bi poduzeće imalo održiv i poticajan sustav motiviranja zaposlenika, potrebno je definirati organizacijske ciljeve i sustav nagrađivanja, a uvjet za to je dobro poznavanje i razumijevanje načina motivacije zaposlenika. Od iznimne je važnosti i praćenje potreba i preferencija zaposlenih kada je u pitanju nagrada za rad. Politiku dobrih međuljudskih odnosa moraju pratiti privlačne nadnice i poticajne plaće jer su motivacija i plaća usko povezane - navedeno je uz ostalo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije