DONIO ODLUKU

Putin: Kandidirat ću se za predsjednika

Vladimir Putin
Reuters/PIXSELL
08.12.2023.
u 14:30

Izbori u Rusiji održat će se 17. ožujka 2024. godine, a Putin je sada najavio borbu za još jedan šestogodišnji mandat. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin (71) potvrdio je u petak da će se kandidirati za novi mandat na predsjedničkim izborima 2024. godine, javlja ruska državna novinska agencija TASS. 

Putin je rekao, na sastanku sa sudionicima ceremonije dodjele vojnih nagrada u petak u Kremlju, da će se kandidirati za još jedan šestogodišnji mandat. To se dogodilo dan nakon što su ruski zastupnici najavili da će se izbori održati 17. ožujka 2024. godine.

Odluka o datumu izbora donesena je jednoglasno sa 162 glasa u Vijeću Federacije. - Ovom odlukom zapravo počinjemo izbornu kampanju - rekla je Valentina Matvijenko, predsjednica Vijeća Federacije. Dodala je da će prvi put na izborima glasati stanovnici dijelova ukrajinskih regija Donjecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona koje je pripojila Rusija.

 

Podsjetimo, oko 110 milijuna ljudi ima pravo glasa u Rusiji, a uobičajeno 70-80 milijuna izađe na birališta. Prema ustavnim reformama koje je Putin orkestrirao 2020., on ima pravo tražiti još dva šestogodišnja mandata nakon što mu sadašnji istekne sljedeće godine.

Nakon što je Putin uspostavio čvrstu kontrolu nad ruskim političkim sustavom, njegova pobjeda gotovo je osigurana ako se kandidira. Istaknuti kritičari koji bi ga mogli osporiti na glasanju su ili u zatvoru ili žive u inozemstvu, a većina nezavisnih medija je zabranjena, piše Al Jazeera. Izbori u ožujku vjerojatno će mu otvoriti put da ostane na vlasti barem do 2030. A ako se nakon toga natječe i pobijedi na još jednim izborima, mogao bi vladati do 83. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?