ISTRAŽIVANJA

Prvi bareli nafte iz BiH 2015.

nafta
Arhiva VL
16.10.2011.
u 11:42

Prva naftna istraživanja u BiH datiraju još iz 1973. godine. Tada je počelo prvo ozbiljno istraživanje postojanja crnog zlata na našim prostorima

Ono što je bh. javnost do prije tri-četiri godine nazivala “novinarskom patkom”, ovih dana je postala stvarnost. Nafte u Hercegovini, dijelu sjevernoistočne Bosne ima, a nju će, prema odluci platformaške Vlade u FBiH, istraživati stručnjaci iz moćnog britanskog naftnog koncerna Shella. Istraživanja bi, prema potpisanom sporazumu, trebala krenuti za manje od dvije godine, a prvi bareli nafte trebali bi se izvlačiti 2015. godine. Optimizam postignutim sporazumom ne krije ni federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Erdal Trhulj.

”Na osnovi naših podataka od 1970. do 1990. godine, koji će biti dostavljeni Shellu, oni će uraditi digitalni format i to će biti osnova za objavu natječaja za istraživanje nafte i plina. To bi trebalo trajati godinu dana. U drugoj godini memoranduma uradit će se evaluacija nastanka teritorija FBiH i s 90-postotnom točnošću će se znati kojim količinama nafte i plina raspolažemo i gdje. Nakon dvije godine memoranduma i dvije godine istraživanja, prve eksploatacije bi mogle početi u siječnju 2015. godine”, zaključio je ministar Trhulj naglasivši kako nafte i plina ima sigurno, ali samo treba vidjeti u kojim količinama. Ako se optimistične prognoze federalnog ministra oplode, na terenu od Glamočkog polja, preko Livna, Drežnice, Neumskog zaljeva, u okolici Tuzle, posavskih općina i sela, hodat će Shellovi naftni stručnjaci, a početkom 2015. na ovim mjestima gradit će se naftne platforme. Prema prijeratnim procjenama američkih naftnih stručnjaka iz tvrtke Amoco, prostor od Glamočkog polja, Livna preko Drežnice i Neuma spada u naftom visokopotentne sredine.

Istraživanja u FBiH skrštenih ruku ne gledaju u RS-u. Tamošnja vlada naftnoj tvrtki Jadran Naftagas, koja je u srpsko-ruskom vlasništvu i čije je sjedište u Banjoj Luci, dala je dopuštenje za početak geoloških istraživanja lokacija na prostoru Republike Srpske. Seizmička istraživanja izvodit će se u sjevernom dijelu BiH u duljini od 210 kilometara od granice s RH u Novom Gradu do Doboja na istoku. Jadran Naftagas navodi da su do 2014. predviđena ulaganja od oko 30 milijuna eura u istraživanja nalazišta nafte i plina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?