SBŽ

Prosvjeta: Ukoliko ne postignemo sporazum s Vladom idemo u štrajk!

strajk
VL FOTO
02.02.2012.
u 10:27

Ne odustaju od zahtjeva za jedinstvenim koeficijentom za nastavnike, učitelje te od prijedloga koordinacije sindikata koji je već dostavljen Vladi

Nakon što su nastavnici koji izvode nastavu na bosanskom jeziku donijeli odluku da 13. veljače stupe u opći štrajk, središnjica neovisnog sindikata uposlenika u osnovnim školama koje rade po planu i programu na hrvatskom jeziku na području Srednjobosanske županije, donijela je zaključke prema kojima će sindikat i dalje pregovarati s Vladom o koeficijentima plaće ali neće odustati od svog zahtjeva za jedinstvenim koeficijent om za nastavnike, učitelje te od prijedloga koordinacije sindikata koji je već dostavljen Vladi.

Limitiranost

Pristali su na kompromis uz smanjenje koeficijenata u odnosu na predložene za samo 0,10 posto. Sljedeći potez je na Vladi Srednjobosanske županije, tvrde u sindikatu. -Nije prihvatljivo uvjetovanje ‘limitiranosti proračunom’ obzirom da nije bila javna rasprava niti je sindikat u bilo kojem obliku konzultiran pri pripremi i utvrđivanju prijedloga proračuna za 2012. Sindikat nije tražio povećanje plaća nego ista prava kao i ostali korisnici proračuna. Nije prihvatljiva argumentacija da sredstava za osnovno obrazovanje nema, ako znamo da su osigurana sredstva za profesionalizaciju zastupnika, imenovanje novih savjetnika u Vladi i Skupštini, kupnju novih automobila, povećanje plaća članovima izvršne i zakonodavne vlasti, znatno povećanje plaća za policijske službenike, zadovoljavajuće povećanje plaća za državne službenike i namještenike, zaposlene u srednjem obrazovanju i sl.”, tvrdi predsjednik sindikata Goran Puletić.

Pregovori u tijeku

Jozo Jurina, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Srednjobosanskoj županiji također nam je potvrdio da su pregovori sa sindikatima u tijeku te da se nada da će oni ipak uroditi plodom. S druge strane premijer Vlade Srednjobosanske županije Tahir Lendo jučer je nakon usvajanja zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti izjavio da će doći do promjene kolektivnog ugovora sa sindikatima koji su sada omča oko vrata Vladi jer najveći broj tužbi protiv Vlade upravo je zbog nepoštivanja potpisanog kolektivnog ugovora. Premijer je obećao da će napraviti i plan isplate višemilijunskih iznosa prosvjetnim djelatnicima po pravomoćnim sudskim presudama zbog nepoštivanja ugovora o radu. Samo nastavnicima i uposlenicima u osnovnom obrazovanju SBŽ-a, Vlada treba isplatiti oko tri milijuna KM.

Nedavno je Nedžad Jahić profesor i predsjednik Koordinacije sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja u SBŽ-u, kazao kako je neprihvatljivo i dikriminirajuće što je osnovica za obračun plaća svim zaposlenicima u osnovnom i srednjem obrazovanju predložena za sljedeće razdoblje u iznosu od samo 250 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?