Samit 100

Prometna infrastruktura važna za ekonomski razvoj

Summit 100
28.05.2016.
u 13:07

U sklopu panela posvećenog jačanju prometne infrastrukture u regiji jugoistočne Europe na Summitu 100 biznis lidera koji se održava u Sarajevu, ministar u Vladi Makedonije u oblasti privlačenja stranih investicija Jerry Naumoff kazao je da je olakšavanje prometa jako važno za biznis.

- Moramo naći načine za unapređenje izvoza koji je jako važan posebno za male zemlje jer on kreira mnoge djelatnosti. Jako je važna i proizvodnja, ali ona neće zadržati mlade u zemlji. Oni žele sigurne poslove - kazao je Naumoff.

Ešref Gačanin iz IPSA Instituta Sarajevo je kazao kako se često razvijenost neke regije ili države mjeri razvijenošću prometne infrastrukture. Naveo je da prijevoz utječe pet do deset posto više na cijenu proizvoda, a logistika 20 posto, te da postoje elementi koji usmjeravaju ka optimizaciji prometnih troškova.

- Da bi neki projekt uspio mora biti jasna politika države, a na osnovu politike mora se napraviti strategija razvoja. Prometna politika BiH usvojena je prošle godine. U Europi se trenutno provode veliki projekti koji u osnovi imaju cilj da se smanje prometni troškovi i zaštiti okoliš. Prijevoz nam je svima zajednički, svi u njemu sudjelujemo i moramo ga obavljati na najbolji mogući način - istaknuo je Gačanin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije