Ljubuški

Program sjećanja i molitve za žrtve

23.02.2016.
u 08:00

Župa Humac i cijeli ljubuški kraj obilježili su 71. godišnjicu stradanja franjevaca i vjerničkog puka u Drugom svjetskom ratu i poraću. Upriličen je trodnevni program sastavljen od različitih sadržaja vjerskog i kulturnog karaktera, vezanih uz veliku tragediju koja je pogodila hrvatski narod Ljubuškog i Hercegovine. Prvog dana program je počeo obredom križnog puta koji su predmolili mladi Frame Humac, a potom je misno slavlje predvodio fra Goran Azinović.

Nakon mise, mladi iz molitvene zajednice i framaši izveli su predstavu o pobijenim fratrima humačkog samostana, fra Martinu Sopti i fra Slobodanu Lončaru. Drugog dana upriličena je procesija kroz grad i polaganje vijenaca na mjestima u gradu gdje su bila stratišta. Zatim je u novoj samostanskoj crkvi na Humcu izmoljena krunica koju su predmolili novaci HFP i proslavljena misa koju je predvodio fra Marin Karičić. Nakon mise u samostanskoj dvorani povjesničar Hrvoje Mandić održao je predavanje. Mandić je predočio ratne operacije u Hercegovini i zločinačke postupke partizanske vojske predvođene komunistima u likvidiranju po prijekom postupku.

Treći dan program je počeo okupljanjem i molitvom na Novom gradskom groblju pokraj mjesta ukopa pobijenih, nastavljeno je molitvom krunice i završni čin bila je svečana misa u novoj samostanskoj crkvi na Humcu za sve pobijene svećenike, fratre, časnu sestru i vjernički puk, koju je, u koncelebraciji većeg broja svećenika, predvodio humački gvardijan fra Velimir Mandić. Prisjetilo se i molilo za 2279 žrtava ljubuškoga kraja u Drugom svjetskom ratu i poraću, za 36 franjevaca koji su ili podrijetlom s područja između Studenaca i Imotskog, ili su oko Ljubuškog mučeni, ili odvedeni s Humca i ubijeni. Molitve su upućene i za trojicu dijecezanskih svećenika podrijetlom iz župe, za časnu sestru Reginu Milas i za 105 poginulih branitelja te tri civilne žrtve stradale u Domovinskom ratu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije