Kiseljak

Procesiju na Tijelovo i ove godine u Kiseljaku predvodili prvopričesnici

11.06.2020.
u 13:05

Na blagdan Tijelova, svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove, kojeg Katolička crkva slavi prvog četvrtka nakon Predsvetog Trojstva, po uzoru na Veliki četvrtak kada je Isus ustanovio Euharistiju, i ove je godine u župi Sv. Ilije Proroka u Kiseljaka upriličena procesija. U procesiji je ulicama Kiseljaka nošen Presveti oltarski Sakrakement, a simbolika ovog događaja je u javnom svjedočenju vjere, izvan
crkvenih zivoda.

Procesiju u Kiseljaku koju su i ove godine predvodili prvopričesnici, njih 64 koji su sakrament Prve Svete Pričesti primili protekle nedjelje. Pridružili su im se i njihovi roditelji, svećenici i časne sestre kao i brojni vjernici. Procesija je krenula je ispred Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“, nastavila dalje do Spomenika poginulim hravtskim braniteljima gdje se zastalo kako bi se pomolilo za duše poginulih branitelja, a potom se nastavilo sve do župne crkve posvećene zaštitniku župe Sv. Iliji. Putem su prvopričesnici kao i druga djeca koja su im se pridružila u procesiji, posipali latice cvijeća. Župa Kiseljak među rijetkima je u BiH u kojoj se održava procesija na blagdan Tijelova. Od ove tradicije koju prakticiraju zemlje zapadne Europe, nije se odustalo ni zbog epidemije koronovirusa, a odluka da se procesija ipak održi donijeta je nakon konzultacija s epidemiološkom službom i općinskim vlastima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?