Pendeš:

Proces uništavanja viška naoružanja i municije značajno napredovao

Marina Pendeš
09.03.2016.
u 14:00

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš ocijenila je kako je proces uništavanja viška naoružanja i municije u BiH, počevši od 2013. godine do danas, značajano napredovao te kako će se planirane količine viška naoružanja za uništavanje povećavati.

To je izjavila povodom 11. sjednice Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-ekspolozivna sredstava, održane danas u Sarajevu.

Ministrica Pendeš predsjedavala je sjednicom čiji je domaćin bio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a kojoj su prisustvovali predstavnici Zajedničke komisije za obranu i sigurnost, kao i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije (EU) u BiH, Misije OSCE-a u BiH, NATO-a, EUFOR-a te veleposlanstvo SAD-a, Švicarske, Austrije i Švedske, prenosi Fena.

Pendeš je istakla kako je projekt uništavanja viškova naoružanja i nestabilne municije pokrenut 2013. s ciljem kako se u BiH izbjegnu negativni scenariji koji su se dešavali u regionu, te da je Ministarstvo obrane u tome dobilo značajnu potporu velikog broja predstavnika međunarodne zajednice.

Informirala je kako je današnji sastanak bio analiza koliko je planiranih aktivnosti u 2015. realizirano, te kakvi su planovi za 2016. godinu.

Također, dodala je, razgovarali su o ljudskim resursima, tehnologijama koje se koriste, te modernizaciji infrastrukture na lokacijama gdje se skladišti perpsektivno naoružanje i municija te na lokacijama gdje se uništava neperspektivno naoružanje.

Pendeš je zaključila kako je plan za 2016. godinu ambiciozan, ali da nije nerealan, i izrazila nadu kako će krajem godine napraviti cjelovit izvještaj, te da će pokazati "da je ono što su radili posljednjih nekoliko godina imalo efekta".  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije