Revizija privatizacije u FBiH

Privatizirani državni kapital vrijedi 5,807 milijardi KM

15.05.2018.
u 07:45

Iako je Vlada FBiH početkom prošle godine donijela odluku po kojoj Agencija za reviziju privatizacije FBiH mora revidirati postupak privatizacije za 14 gospodarskih društava i četiri banke, ova Agencija do sada je revidirala privatizaciju u 10 kompanija i četiri banke, piše Večernji list BiH.

Plan rada Agencije za 2018. godinu, koji je usvojila Vlada FBiH početkom godine, koncipiran je na bazi trenutačnih kapaciteta i planom je predviđeno šest gospodarskih društava i pet banaka, a sve će ovisiti najprije o ljudskim kapacitetima i dinamici dostavljanja dokumentacije.

Nema dokumentacije

Revizija privatizacije je izvršena u sljedećim gospodarskim društvima: Šipad komerc d.d. Sarajevo, Automehanika d.d. Sarajevo, Granit d.d. Jablanica, TP Poljopromet d.d. Zenica, Borac export-import d.d Travnik, Finvest Drvar d.d. Drvar, D. I. JANJ TGS d.d. Donji Vakuf, Bazna hemija d.d. Vitkovići Goražde, Željezara Ilijaš d.d., HUTP Kladušnica d.d. Velika Kladuša te bankama: Privredna banka Sarajevo d. d. Sarajevo; Investiciono–komercijalna banka d.d. Zenica, Hrvatska poštanska banka d.d. Mostar, Tuzlanska banka d.d. Tuzla.

U postupku revizije utvrđeno je da su u trima gospodarskim društvima uočene nepravilnosti, za četiri gospodarska društva revizori nisu bili u mogućnosti okončati rad na reviziji tj. nisu mogli sastaviti izvješće o provedenoj reviziji privatizacije iz razloga što nisu uspjeli doći do dokumentacije koja je potrebna za sastavljene istog. 

S tim u vezi, donesen je zaključak o privremenoj obustavi dok se ne osigura potrebna dokumentacija, a o ovom pitanju obaviještene su sve relevantne institucije, kao i nadležna tužiteljstva. Podsjećanja radi, proces revizije privatizacije s aspekta europskih integracija je jako važan, što se pokazalo i kod upitnika Europske komisije upućenog Bosni i Hercegovini.

Transparentnost procesa

Transparentnost procesa provedene privatizacije najbolje se može sagledati kroz revidirani proces, što u konačnici traži i zahtijeva i Europska komisija. Federalna Vlada dala je suglasnost za program rada s planom privatizacije i financijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) za 2018. godinu.

Plan je usvojio Upravni odbor APF-a 20. prosinca 2017. godine. Planom prodaje poduzeća predviđena je privatizacija Energopetrola d.d. Sarajevo, Energoinvesta d.d. Sarajevo, Aluminija d.d. Mostar i Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo. Kad je riječ o rezultatima privatizacije iskazane kroz vrijednosti na dan 4. prosinca 2017. godine, državni kapital opredijeljen za privatizaciju iznosi 13,5 milijardi KM.

Privatizirani državni kapital i imovina iznose 5,807 milijardi KM, ostvaren je prihod u certifikatima od 8,485 milijardi KM, a u gotovom novcu 0,677 milijardi KM. Vrijednost neprivatiziranog kapitala iznosi 7,693 milijarde KM. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije