Suđenja

Pripadnici HVO-a u Stocu i Čapljini na udaru ‘službi’

stolac
Frano Matić
09.09.2011.
u 11:11

Pozornost je na Stocu i Čapljini gdje je osumnjičen velik broj pripadnika HVO-a, a istrage su provodili Bošnjaci

Nedavno podizanje i ekspresno potvrđivanje optužnice protiv dvojice bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane Veselka Raguža i Ive Raguža, koje se tereti za ratne zločine zlostavljanja i prisilnog zatvaranja bošnjačkih civila na području Stoca i Čapljine tijekom 1993. godine, otvorilo je ozbiljno pitanje utvrđene pravosudne prakse, ali i upozorilo na moguće zloporabe oko procesuiranja ratnih zločina ovisno o tome tko je u ovim slučajevima provodio istrage.

Zlonamjerno

Naime, ured SIPA-e u Mostaru, koji je vodio najveći dio istraga zajedno s odjelom Obavještajno-sigurnosne agencije, zajedno s tužiteljskim krugovima odlučuje o životu i smrti pa može čak i manje važne slučajeve ‘dovesti’ na državni Sud pred kojim su zapriječene dvostruko veće kazne nego pred nižim županijskim sudovima. Upravo ovaj slučaj gdje su dvojica pripadnika HVO-a optužena za odvođenje u zatvore i nasilno raseljavanje pa i torture, ali niti za jednu smrt, ozbiljno kompromitira pravosudni sustav i njegovu nepristranost. Budući da je upravo danas godišnjica jedne od najtragičnijih ratnih epizoda u Bosni i Hercegovini, godišnjica Grabovice - gdje je ubijeno na desetke nevinih civila bez ikakva povoda od strane zlikovaca iz redova Armije BiH, zanimljivo je kako su ove slučajeve očitog etničkog čišćenja i mučkih ubojstava isključivo procesuirali županijski sudovi u Sarajevu i Mostaru, dok se pak gotovo svi slučajevi u Stocu i Čapljini, gdje su za zločine odgovorni pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane, adresiraju na Sud BiH u Sarajevu. To zasigurno nije slučajno jer su pred Sudom BiH kazne zatvora prema zakonu do 40 godina, dok se pak pred županijskim sudi prema starim zakonima iz vremena Jugoslavije i predviđene kazne su upola manje.

Druga strana istine

Odvođenje civila ili planirana ubojstva čišćenja u akciji “Neretva 93”, što je u svojoj knjizi čišćenja doline Neretve opisao bivši načelnik generalštaba Sefer Halilović, nije dovoljan razlog istražiteljima i pravosuđu. S druge pak strane, to i razumljivo znajući tko usmjerava istrage počevši od Rešada Palića iz SIPA-e koji se i osobno tereti za ratne zločine nad Hrvatima.

Ključne riječi

Komentara 1

GA
garbage2
11:44 09.09.2011.

Pa pitajte HDZ. Oni su vladali od \'95 pa na ovamo. Pitajte ih sta su uradili da se procesuiraju zlocini nad Hrvatima. Mislim da je odgovor jasan. Nisu htjeli procesuiranje zlocina nad Hrvatima jer su znali da to automatski povlaci i procesuiranje zlocina za koje su oni sami odgovorni. A takvih je neuporedivo vise.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?