DOZNAJEMO

Prijeteće pismo upućeno Hrvatima i veleposlanici Željani Zovko

zovko
Stojan Lasić
22.01.2011.
u 11:21

Hrvate se naziva teroristima, ubojicama i suradnicima CIA-e te se prijeti da će sve dignuti u zrak

U Veleposlanstvo BiH u Madridu stiglo je pismo prijetećeg sadržaja u kojemu se uz nacionalističke protuhrvatske poruke ističe prijetnja da bi se mogli suočiti s podmetanjem eksplozivne naprave, doznaje se iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Pismo je adresirano na ime veleposlanice BiH u Kraljevini Španjolskoj Željane Zovko koja je, kako otkriva naš izvor, pismo jučer dostavila Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Uz ostalo, u pismu koje je upućeno iz španjolskoga grada Alicantea spominju se i imena izvjesnih Mohameda Nezirovića te Faika Dizdarevića.

No, pismo obiluje vrlo ružnim porukama i otvorenim prijetnjama te uz ostalo i pjesmom “Carmen, Carmen” koja je odnedavno aktualizirana i u bosanskohercegovačkim medijskim krugovima kao “Ay Carmela” i u kojima se cijeli jedan narod karakterizira kao fašisti. Tako se u pismu pristiglom u Veleposlanstvo BiH u Madridu još prije Božića ističe poruka ‘Teroristo hrvatski, smrtni neprijatelju ... došao ti je kraj ... dignut ćemo te u zrak ... nikada nas ne mogu balkanizirati’.

Uz ostalo navodi se i kako CIA provodi otvorene torture i surađuje s ETA-om, baskijskom separatističkom organizacijom. Iz sadržaja pisma ne može se utvrditi što je stvarna motivacija za slanje ovoga pisma koje je ispisano na dvije stranice. Ova prijetnja izazvala je zabrinutost u Ministarstvu, ali i Veleposlanstvu u Španjolskoj u kojoj kao niti drugim diplomatskim predstavništvima BiH u svijetu ne postoji fizičko osiguranje. Za bilo kakvu prijetnju, pa i najblažu ili pak nasilni upad morali bi se obračunati djelatnici Veleposlanstva koji obavljaju diplomatske ili konzularne poslove.

To je međutim apsolutno neshvatljivo i ozbiljno kompromitira prije svega Ministarstvo vanjskih poslova koje nije osiguralo nikakvu sigurnost za diplomatske misije diljem svijeta. Ovakve prijetnje nisu bile česta pojava u bosanskohercegovačkim diplomatskim misijama diljem svijeta, no zato je bilo više, i to ozbiljnih prijetnji, veleposlanstvima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i još nekih veleposlanstava zapadnih zemalja u Sarajevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?