DOZNAJEMO

Predstavnici SDA i SBB-a već su razgovarali o uspostavi nove koalicije 57 Reforme

25.08.2015.
u 06:45

Postalo je jasno da male stranke ne mogu osigurati većinu

Intervju u kojemu je prošloga tjedna predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio kako bi volio zakopati ratnu sjekiru s čelnikom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem bio je veliki zaokret. Nagovijestio je mogućnost promjena u odnosima dviju čelnika, ali i stranaka, te sklapanju neke vrste primirja koje bi omogućilo novo prekomponiranje vlasti i stvaranje stabilnih koalicija najprije u FBiH, te državi.

Potajni razgovori

Predstavnici dviju stranaka, kako doznajemo, već su razgovarali čak i o mogućnostima određenih kadrovskih rješenja, ali nikakvog dogovora nije bilo. SDA je opciju savezništva sa SBB-om ostavljao kao posljednju mogućnost, ali su očito iscrpljene sve kombinacije da se s BPS-om Sefera Halilovića, ili pak A-SDA napravi stabilna vlast koja bi kroz Parlament i Vladu bila u stanju provoditi važne reforme, donositi zakone koje mogu bitno zemlju pokrenuti naprijed u pravcu Europske unije. Nakon što je SDA dao svojevrstan rok za dogovor s manjim strankama te je postalo jasno kako su njegovi apetiti preveliki, a kapacitet mali ili nikakav, postalo je jasno da je jedini izlaz iz stanja krize pokušaj zatopljavanja odnosa sa SBB-om jer je Demokratska fronta već na izlaznim vratima. 
Pozivnicu za vlast već je SBB-u u subotu uputio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je i predsjedatelj Predsjedništva BiH. On je ukazao kako kapacitet koji ima SBB daje ozbiljan prostor vlasti da provodi potrebne reforme, ali i rješava nastale krize.

Sve razine vlasti

Na najnižoj razini to je vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. SDA nakon deset mjeseci nije bio u stanju dobiti još dvije ruke kako bi se uspostavila nova Vlada. Nije, doduše, sigurno ni da svi izabrani dužnosnici u HNŽ-u podupiru stajališta svoga čelništva. U međuvremenu se HDZ 'ponudio' posredovati i dobiti SBB za partnera čije bi ruke bilo dovoljne za imenovanje nove Vlade. 
U vlasti Federacije BiH ulazak SBB-a u vlast do kraja bi stabilizirao sadašnju koaliciju i omogućio značajnu većinu u Parlamentu koja se ne bi morala okupljati doslovno oko svakoga zakona. Naime, SDA ima 29 zastupnika, SBB 16, a HDZ BiH još 12 zastupnika čime bi imali 57 ruku od ukupno 98 koliko ima federalni Zastupnički dom. U Domu naroda i dalje bi bila problematična većina zbog srpskog kluba u kojemu većinu ima SDP. Ulazak SBB-a u vlast ne bi se međutim samo ograničio na županije ili FBiH, nego i na Vijeće ministara.

Ključne riječi

Komentara 1

CV
cro_vuko
08:24 25.08.2015.

napokon SBB ulazi u vlast. na zadnjim izborima sam i ja kao hrvat skoro glasao za njih. od pocetka je ovako trebalo planirati vlast, ali dobro je ispalo. Jedini nacin za europski put u kojem ce i hrvati kao najmalobrojniji narod biti zasticeni je sa SBB-om i bez radikala iz SDA.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije