Brdo-Brijuni proces

Predsjednik Italije sastao se s članovima Predsjedništva

Sergio Mattarella
28.05.2016.
u 18:35

Predsjednik Italije Sergio Mattarella, počasni gost ovogodišnjeg sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa, stigao je u Sarajevo i sastao se s članovima Predsjedništva BiH. 

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su dobrodošlicu predsjedniku Mattarelli, a predsjednik Italije je zahvalio za poziv da bude gost ovog regionalnog summita, istaknuvši da je dobrosusjedska i regionalna suradnja pokretač sveukupnog napretka regije, posebice u kontekstu euroatlantskih integracija.

Istaknuta je važnost regionalne suradnje, te redovitih susreta dužnosnika kojima se promoviraju regionalne aktivnosti. U tom je kontekstu istaknut značaj sutrašnjeg summita čelnika procesa Brdo-Brijuni, a na kojem će čelnici Jugoistočne Europe imati prigodu razmijeniti stajališta i razgovarati o regionalnim inicijativama. 

Predsjednik Italije je podupro inicijativu i ideju susreta čelnika regije u procesu Brdo-Brijuni, istaknuvši da je bogatstvo ovakvih summita i susreta na visokoj razini u tome što zemlje sudionice mogu svojim kulturnim raznolikostima i vrijednostima zajedništva i suživota doprinijeti stabilnosti i sigurnosti regije i Europe.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Italije su dobrosusjedski i prijateljski, bez otvorenih pitanja, a tijekom susreta je izražena spremnost i interes za promicanje sveukupne suradnje u predstojećem razdoblju. Posebice je razgovarano na temu proširenja suradnje u području ekonomije i ulaganja, kulture, obrazovanja, građevinarstva i drvne industrije.

Republika Italija podupire BiH u europskim integracijama, te je rečeno da je bitno zadržati pozitivni momentum procesa reformi, s ciljem dobivanja statusa države kandidata za članstvo do kraja 2017. godine.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost Republici Italiji za sveukupnu potporu koju pruža BiH, a posebice za potporu i zalaganje unutar EU za prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?