ANALIZA

Prednosti hrvatske koalicije

dogovor
VL FOTO
10.11.2010.
u 11:13

Odnosi HDZ-a BiH sa Zagrebom i Banjom Lukom, HDZ-a 1990 sa Sarajevom i međunarodnim krugovima, te HSP-a BiH sa sarajevskim medijima - dobitna je formula

Stvaranjem velike hrvatske koalicije HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i HSP-a na jednom mjestu bi do izražaja došle sve prednosti i kvalitete koje svaka od ovih stranka ima i njezin predsjednik ima ponaosob. Sve one, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i HSP-a bi bile akumulirane u veliku hrvatsku koaliciju koja bi na taj način bila znatno jača nego što trenutačno svaka od tih stranaka pojedinačno može dobaciti.

Banski dvori

Prednosti HDZ-a BiH su odlični odnosi predsjednika te stranke Dragan Čovića s predsjednicom Vlade Republike Hrvatske Jadrankom Kosor, ali i izvrsnim odnosima s Banjalukom i sveprisutnim predsjednikom SNSD-a i dosadašnjim premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Nije zanemariv ni odnos koji ta stranka ima prema Vatikanu, ali i prema crkvenim velikodostojnicima u Bosni i Hercegovini. Osim toga HDZ BiH raspolaže izrazito snažnom stranačkom infrastrukturom na gotovo svim područjima Bosne i Hercegovine. Prednosti HDZ-a 1990 te njezina predsjednika Bože Ljubića su dobri odnosi s bošnjačkom političkom elitom u Bosni i Hercegovini, prije svega s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i utemeljiteljem Stranke za Bosnu i Hercegovinu Harisom Silajdžićem. Nije zanemariv ni kapacitet Martina Raguža koji ima razgranate diplomatske veze u međunarodnim krugovima i koji je u diplomatskom zboru prepoznatljiva osoba u Bosni i Hercegovini. I HSP BiH, predsjednika Zvonke Jurišića ima što unijeti u veliku hrvatsku koaliciju. Prije svega svoje dobre odnose s intelektualnom elitom, koja je nerijetko i lijevo orijentirana.

Donijeti bolju poziciju

Nipošto ne treba zanemariti ni korektan odnos te stranke sa SDP-om BiH koju vodi Zlatko Lagumdžija, kao ni HSP-ov utjecaj na dio sarajevskih medija. Svaka od navedenih prednosti tri najutjecajnije hrvatske stranke u kada se unese u veliku koaliciju Hrvatima u Bosni i Hercegovini bi u znatnoj mjeri mogla donijeti bolju poziciju nego što je sada imaju. Poglavito se to odnosi na lobiranje ukoliko se hrvatska politička elita odluči na pokretanje procesa uspostave hrvatske federalne jedinice. Stvaranjem velike hrvatske koalicije i u brojnim parlamentima na svim razinama koalicija bi kao jedan subjekt bila relevantna politička snaga.

Nema ujedinjenja

Večernji list je navodio i sve ostale prednosti kao što su simbolička poruka zajedništva, bolja pozicija u raspodjeli vlasti, platforma za hrvatsku federalnu jedinicu.... Formiranjem velike hrvatske koalicije naravno ne bi došlo do ujedinjenja te tri stranke. Umjesto toga akumulacija navedenih prednosti u veliku koaliciju Hrvate u Bosni i Hercegovini bi nužno nametnula kao relevantan politički subjekt ravan kapacitetu koji imaju Sarajevo i Banjaluka. Jasno je da samo velika hrvatska koalicija može biti ravnopravan subjekt sa srpskim i bošnjačkim partnerima u raspodjeli vlasti ali i u budućim pregovorima oko donošenja novog ustava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?