BISKUP KOMARICA:

Povratnicima u RS-u se uzurpiraju posjedi i uništava imovina

komarica
Nacional
14.01.2011.
u 08:05

Povodom nedjela, biskup Komarica ističe kako “vjeruje da nemaju odobrenje aktualne vlasti u RS-u”

Biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica uputio je pismo načelniku Centra javne sigurnosti u Banjoj Luci Darku Ćulumu u kojem se ukazuje na niz slučajeva uništavanja imovine povratnika katolika (Hrvata) na području banjolučke i prijedorske općine.

Pisma župnika i mještana

Povod za slanje pisma je dopis koji je biskup Komarica primio od Župnog ureda Šimići kod Banje Luke, a u kojem je obaviješten o provalama u kuće povratnika i o krađama na prostoru župe sv. Petra i Pavla u Šimićima. Župnik iz Šimića je naveo kako je vlasnici kuće Ivanki Đudarić treći put provaljeno u kuću, a počinitelji nikada nisu bili pronađeni. Dalje je biskupa obavijestio da su provaljene i opljačkane kuće Zlatka Radmana, Ive Đudarića, Drage Stjepanovića, Miše Blaževića, Kate Grgić, Ruže Mišković i Lele Pranjić. Župnik navodi i događaj u kojem je uništena opskrba pitkom vodom župne kuće u Šimićima, o čemu je obaviještena Policijska postaja Ivanjska-Potkozarje. Biskup Komarica u dopisu CJS-u Banja Luka dalje ističe slučaj uništavanja imovine, uzurpiranja posjeda i sječu šume, o čemu ga je pismenim putem obavijestio veći broj obitelji s prezimenom Klečina, Pujić i Josipović iz Ivanjske. U pismu su ga informirali i o smještaju 150 ovaca izvjesnog Svetka Gašića u njihove kuće, u čemu - kako se navodi - taj čovjek “ima podršku u glavnom zapovjedniku ovdašnje policije, koji ima svoje ovce s njime”. Ističe se kako su se obitelji obraćale i donačelniku SUP-a te i “ministru”, što nije donijelo nikakve rezultate te su stoga primorani moliti biskupa za pomoć.

Ništa se ne poduzima

Dalibor Drinčić iz sela Raljaš kod Ljubije biskupu Komarici je uputio dopis kojim ga je obavijestio o “drskom i bezobzirnom uništavanju imovine, osobito šume prognanih katolika (Hrvata) sela Raljaš i nasilnom ponašanju drznika prema vlasnicima uništene imovine”. Mons. Komarica je naveo tvrdnju iz dopisa prema kojoj ovo nije nepoznato tamošnjoj policiji, ali da se povodom toga ništa ne poduzima u korist oštećenih povratnika, jer su “drznici ‘u dosluhu s lokalnom policijom’”.

Ključne riječi

Komentara 10

DZ
dzalic
08:36 14.01.2011.

Ovo vam je gospodo stvarni problem Hrvata BiH .Biskup Komarica traži od institucija države da zastiti imovinu svojih vjernika sugradjana . Za isto to vrijeme onaj tko se predstavlja kao najveci zastitnik Hrvata u BiH u istoj toj TKZ srpskoj festa sa istim onima koji bi trebali da rade svoj posao i zastite bilo tkoga od nasrtaja lopova i kriminalaca,To je srž problema u ovoj zemlji zastita svih gradjana i naravno naroda na cijelokupnoj teritoriji Bih, a ne mi hocemo neki entitet gdje se apsolutno ne izlazi u javnost sto taj entitet donosi Hrvatu u Banjoj Luci ,Prijedoru ,Bugojnu Goraždu a ne misliti kao Srbi : Mi imamo Srpski entitet i možemo da otimamo i pljackamo i Hrvatsko i Muslimansko. Ako ce se druga dva naroda osjecati nezasticeno u nekom eventualnom Hrvatskom entitet mi Hrvati bi trebali biti proti toga a ne pljackati i otimati ljudima koji su tu rodjeni

KI
kitikat
12:31 14.01.2011.

izjava nije u skladu sa dnevnom politikom,biskup komarica mora imati vise osjecaja za napaceni srbski narod,a to sto se desava je samo par kriminalaca kojih ima svugdje i ponegdje su samo vremenske neprilike ,oluje,polomile stakla na hrvatskim kucama,jel tako Covicu?Dodig je svjedok!

1O
1st-opinion
17:16 14.01.2011.

Preuzviseni Komarica, biskupe gospodine, Kako je to moguce pa zar nije predsjednik Jospiovic sva dogovorio sa Dodigom???

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?