Hoće li službeno biti proglašena epidemija?

Potvrđen prvi smrtni slučaj u BiH zbog komplikacije gripe

21.01.2017.
u 07:00

U Republici Srpskoj prijavljen je prvi smrtni slučaj teške respiratorne infekcije koji je bio pozitivan na gripu B, rekla je jučer za medije dr. Nina Rodić Vukmir iz Instituta za javno zdravstvo. Navodi da su domovi zdravlja RS-a u navedenom tjednu prijavili 3991 akutnu respiratornu infekciju, dok je registrirano 1369 oboljenja sličnih gripi.

Stariji i djeca najugroženiji

Od početka sezone registrirano je ukupno 27.711 akutnih respiratornih infekcija, a oboljenja slična gripi prijavilo je 10.612 osoba, i to najviše predškolske i školske djece. - U bolnicama u drugom tjednu siječnja prijavljen je jedan slučaj teške respiratorne infekcije koji je zahtijevao hospitalizaciju, i to iz Bolnice Foča, dok ih je od početka sezone prijavljeno ukupno deset, rekla je dr. Rodić Vukmir te dodala kako je do sada najveći broj prijavljenih slučajeva u populaciji srednje i starije životne dobi. - S obzirom na to da je aktivnost virusa gripe na našem području već počela rasti, sada se nalazimo u razdoblju najintenzivnije cirkulacije virusa gripe u kojem očekujemo najveći broj oboljelih kao i svake godine, a to razdoblje obuhvaća kraj siječnja i veljaču, istaknula je dr. Rodić Vukmir. Savjetuje se primjena mjera osobne, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem se živi i radi. Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije, visok intenzitet gripe prijavilo je 10 od 43 zemlje, a registriran je povećan broj smrtnih ishoda kod starijih osoba u Francuskoj i Portugalu.

Gotovo u svim županijama

Broj oboljelih od gripe u BiH raste iz tjedna u tjedan. “Prema podacima tijekom drugog tjedna 2017., u FBiH je u porastu broj prijavljenih oboljenja sličnih gripi. Pa je tako od 8. do 15. siječnja ukupno prijavljeno 2014 slučajeva sa simptomima sličnim gripi, odnosno 86,2 oboljela na 100.000 stanovnika”, kazala je za Večernjak Maja Kojović, glasnogovornica ZZJZ FBiH, i dodala kako je stvarni broj oboljelih znatno veći jer se jako puno građana ne javlja liječnicima. Od početka listopada 2016. do 15. siječnja ove godine u FBiH je registrirano 13.396 osoba sa simptomima sličnim gripi, a oboljenja je prijavilo osam od 10 županija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije