roditelji u Mostaru negoduju

Potvrda doktora za upis u vrtić ipak nije izuzeta od plaćanja

29.09.2018.
u 20:55

Nakon nedavne pobune mostarskih roditelja na društvenim mrežama vezane uz naplaćivanje liječničke potvrde o zdravstvenom stanju djeteta potrebne prigodom upisa u vrtić ili školu, odlučili smo istražiti o čemu je točno riječ, piše Večernji list BiH. 

Simbolična cijena

- Kako se u HN županiji u zdravstvenim ustanovama ne naplaćuje participacija djeci do navršenih 18 godina, što je, inače, odluka Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, nije nam jasno zašto onda moramo plaćati potvrdu za liječnički pregled pri upisu djeteta u vrtić - upitao se jedan od roditelja. Kako doznajemo, odluka o naplati donesena je još 2014. godine, u kojoj, između ostaloga, stoji da se naplaćuju sve potvrde koje se odnose na izvode iz medicinske dokumentacije, što su nam potvrdili iz Doma zdravlja u Mostaru. - Liječnička potvrda se naplaćuje, ali po simboličnoj cijeni, kako bismo pokrili troškove Doma zdravlja - kazao nam je ravnatelj te ustanove dr. Mario Kordić. Glasnogovornica mostarskoga Doma zdravlja Ines Popovac nam je detaljnije objasnila navedenu odluku. - Odlukom o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih usluga utvrđene su zdravstvene usluge koje ulaze u taj paket, a u glavi X. navedeno je koje to nisu. Tako je navedeno da, između ostaloga, “izdavanje potvrda, izuzev liječničkih potvrda prigodom upisa u osnovnu školu,” ne ulazi u osnovni paket i da se naplaćuje. Odlukama Upravnog vijeća Doma zdravlja definirane su cijene različitih potvrda. Tako da liječnička potvrda za upis u vrtić stoji 25 maraka, za upis u srednju školu 10 maraka, dok je za potvrdu o zdravstvenom stanju prigodom upisa na fakultet potrebno izdvojiti 15 maraka - kazala je za Večernji list Popovac.

Olakšali roditeljima

U razgovoru s ravnateljicom JU “Dječji vrtići” Mostar Danijelom Kegelj doznali smo kako je ponekad, zbog plaćanja navedene usluge, dolazilo do negodovanja roditelja.

- Bilo je roditelja koji su se bunili jer su mislili kako mi naplaćujemo liječničke potvrde, no mi s tim nemamo ništa. Jedini način na koji smo, kao ustanova, mogli olakšati roditeljima jest da je potvrdu potrebno dostaviti samo pri prvome upisu djeteta u vrtić, tako da ne moraju svake godine iznova plaćati 25 konvertibilnih maraka. Prije dvije godine urađeno je istraživanje iz kojeg se vidjelo kako Dom zdravlja ima pravo naplaćivati te potvrde - kazala nam je Kegelj.

Istaknula je kako liječničku potvrdu ima pravo dati samo mjerodavni liječnik koji inače brine o zdravstvenom stanju djeteta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije