Pada platforma

Postignut dogovor u SBŽ-u na nezadovoljstvo mnogih

vlada
VL FOTO
10.10.2011.
u 08:43

Četiri ministarstva dobit će dva HDZ-a, s tim da na čelu jednog ministarstva mora biti Srbin. Stranci SDA pripast će mjesto predsjednika županijske Vlade

Nakon potpunog zatišja koje je trajalo više od dva mjeseca, za pregovarački stol u restoranu Bosna sjeli su predstavnici županijskih organizacija dva HDZ-a, SDA i SDP-a. Cilj sastanka bio je formiranje vlade Srednjobosanske županije.

Odluka Inzka

Naime, Vladu koju su 10. svibnja formirale stranke okupljene oko platforme visoki predstavnik je 14. srpnja proglasio ništavnom i naložio parlamentarnim strankama da, kroz razgovore i dogovore, novu vladu što prije sastave, i to sukladno Ustavu i izbornim rezultatima. Naime, stranke platforme Vladu su formirale bez dva HDZ-a i HSS-NHI-ja, stranaka koje su na listopadskim izborima dobile više od 90 posto glasova hrvatskog biračkog tijela.

U međuvremenu, po preporuci i nalogu visokog predstavnika Valentina Inzka, održana je tek izvanredna sjednica županijske Skupštine na kojoj je u rukovodstvo ovog najvišeg županijskog zakonodavnog tijela izabran Josip Kvasina iz HDZ-a BiH. Od tada sve je na planu provedbe zaključaka i preporuka visokog predstavnika potpuno stalo, sve osim stalnih opstrukcija i provokacija iz reda SDP-a, prije svega predsjednika Županijskog odbora te stranke Zukana Heleza, koji je poručivao da HDZ BiH nikada više neće biti u vlasti Srednjobosanske županije, a da HDZ 1990 nije relevantan faktor za pregovore jer u županijskoj Skupštini ima samo dva zastupnika.

Međutim, nakon razgovora i dogovora predsjednika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP, s mrtve točke pokrenuti su pregovori i u subotu su za pregovarački stol sjeli predsjednici županijskih odbora (s dopredsjednicima) dva HDZ-a, Lidija Bradara i Slavica Josipović, te predsjednici (s dopredsjednicima) županijskih odbora SDP-a i SDA, Zukan Helez i Salko Selman. Nakon dva i pol sata razgovora prvi se novinarima obratio Zukan Helez, a promjenu stajališta o dva HDZ-a i njihovu (ne)sudjelovanju u Vladi SBŽ-a vješto je prikrivao dogovorom predsjednika Čovića, Ljubića, Tihića i Lagumdžije. “Dobili smo nalog rukovodstava naših stranaka o podjeli ministarstava i mi se toga moramo pridržavati. Međutim, nismo se uspjeli dogovoriti kojoj će stranci koje ministarstvo pripasti pa ćemo razgovore nastaviti 13. (četvrtak) listopada u 19 sati u sjedištu županijske Vlade”, kazao je Helez te novinarima priopćio da će podjela županijskih ministarstava biti u omjeru 4 + 3 + 2.

To pak znači, 4 ministarstva dobit će dva HDZ-a, s tim da na čelu jednog ministarstva mora biti Srbin. Stranci SDA pripast će mjesto premijera županijske Vlade i jedno ministarstvo, a SDP-u 3 ministarstva, s tim da na čelu jednog mora biti Hrvat. Uz to, dva će HDZ-a dobiti mjesto predsjedatelja županijske Skupštine, a zamjenici će biti iz reda SDA i jedan iz reda SDP-a, po nacionalnosti Srbin.

Uskoro Vlada

Zadovoljstvo nije krila predsjednica Županijskoga odbora HDZ-a 1990 Slavica Josipović.

“Ključno je u uspješnim pregovorima svakako dogovor o konačnom vraćanju formiranja županijske Vlade u ustavne, zakonske i izborne okvire. Nadam se, bolje reći uvjerena sam da će Vlada uskoro biti formirana, a preduvjete za to trebali bismo dogovoriti u četvrtak na sastanku kojei smo već dogovorili.”

U ime HDZ-a BiH u razgovorima je sudjelovala novoizabrana predsjednica Županijskoga odbora ove stranke Lidija Bradara, koja je kazala kako za ovakve razgovore i dogovore nije trebalo nije je bilo opravdanih razloga ovoliko čekati.

“Međutim, nakon svega što se događalo u našoj županiji, moram, ipak, iskazati zadovoljstvo današnjim sastankom i rezultatima koje smo na njemu postigli.

Vjerujem da ćemo vrlo brzo i implementirati ono što su predsjednici naših stranaka dogovorili. Na ovom sastanku sve su stranke iznijele svoje viđenje, želje, prijedloge, o čemu će biti riječi na sljedećem sastanku 13. listopada. Međutim, jasno je, Vlada mora biti formirana na temeljima Ustava i izbornih rezultata i svakako na načelima partnerstva, s jasnim putokazima prema boljitku, što od nas, s pravom, građani ove županije očekuju”, kazala je Bradara. Na pitanje novinara je li moralo doći do promjene na čelu Županijskog odbora HDZ-a BiH da bi se, konačno, napravili pomaci u pregovorima oko formiranja županijske Vlade, predsjednica Bradara je kazala:

“Promjene u Županijskom odboru HDZ-a BiH s tim nemaju baš nikakve veze. Nije došlo ni do kakve promjene stajališta, to je politika koju je vodio i moj prethodnik, to je politika HDZ-a BiH.”

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:56 10.10.2011.

Pa sta to bi. Lijani I HSP dobili nogu od dojucerasnjih gospodara. Tako i mora biti kad sa vragom tikve sadite.

CI
cinbenik
18:53 10.10.2011.

HSPe pustio malo \"prave Hrvate\" da se dogovaraju sa SDPeom.Mada me cudi da je to moguce kada su poznati stavovi dva HDZea prema SDPeu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?