DOGOVOR

Popis pučanstva u BiH 2012.

sestorka
Zoran Grizelj
07.09.2011.
u 09:06

Blizu i dogovor o državnoj pomoći, kao i o raspolaganju vojnom imovinom

Ne bude li nepredviđenog lošeg političkog razvoja događaja, BiH će sljedeće godine provesti popis pučanstva. I na sastanku u Mostaru lideri šest političkih stranaka o tome su se dogovarali. Inače, njihovi su razgovori uglavnom promatrani kroz polupraznu čašu nepostizanja dogovora oko državnog Vijeća ministara. Usuglašavane su, naime, prijeporne pojedinosti oko donošenja ovoga zakona kako bi sljedeće godine konačno mogao biti proveden popis, što je jedan od uvjeta Europske unije kako bi BiH podnijela zahtjev za kandidacijski status.

Dodik o Federaciji

Jednako tako tek su prijepori preostali oko zakona o raspodjele državne pomoći bez koje je nemoguće zamisliti korištenje značajnijih fondova Europske unije. 
Lideri šestorke najprije su dva sata razgovarali u zgradi HDZ-a, a potom neformalni dio susreta nastavili u mostarskome restoranu Romanca. No, najvažniji dio razgovora oko uspostave vlasti protekao je u isticanju vrlo različitih i udaljenih stajališta. Osobito između čelnika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije i SNSD-a Milorada Dodika. Dodik ne popušta zahtjevu Lagumdžije koji traži mjesto ministra vanjskih poslova.. Jednako tako hrvatski su politički predstavnici istaknuli da ne kane odustati od zahtjeva za mjestom državnoga premijera te još dva ministarska mjesta.

Također, bošnjačka strana krenut će maksimalistički i tražit će da im pripada polovica od deset mjesta u novom sazivu Vijeća ministara. Bar tako je, uoči sastanka, najavio Tihić.

Bilateralni susreti

O mogućem približavanju stajališta predstavnici stranaka nastavit će razgovarati u idućih deset dana kroz bilateralne susrete kako bi sljedeći sastanak u središnjici SDP-a BiH, u zgradi u kojoj je Vlada Federacije BiH podstanar, mogao rezultirati napretkom oko uspostave izvršne vlasti. Tijekom rasprave, najkonstruktivniju ulogu imao je Sulejman Tihić koji je pokušao posredovati između zahtjeva SDP-a BiH koji ima rigidnija očekivanja od ove bošnjačke stranke. Sugovornici su se dotaknuli i pravosuđa, napose stanja u Tužiteljstvu BiH.

Razgovori i nakon sastanka u opuštenoj atmosferi pokazali su da ne postoji takva nesnošljivost među “ljutim suparnicima” kako se predstavljaju u javnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?