TERORIZAM

POOK u potrazi za tajnim vehabijskim kampovima

policija
VL FOTO
30.01.2011.
u 11:02

Istraga traje već četiri mjeseca, nakon uhićenja vehabije u Jajcu

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH (POOK), inspektori SIPA-e izvršili su na području Sarajeva i središnje Bosne pretrese na više lokacija, koji su izvršeni u okviru predmeta koji se vodi protiv osoba osumnjičenih za kaznena djela terorizma i neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, izvijestili su iz Tužiteljstva BiH.

Prema riječima glasnogovornika Borisa Grubišića, tijekom pretresa oduzet je određeni dokazni materijal i saslušano je više osoba.

- Tužiteljstvo BiH nastavlja rad na istrazi u ovom predmetu te zbog zaštite istrage javnosti ne može dati više detalja o ovim aktivnostima - ističe Grubišić. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o nastavku istrage koja je počela još 1. listopada, kada je u Jajcu uhićen pripadnik radikalnog vehabijskog pokreta u BiH Elvir Mukić (32), koji nikada ranije nije bio kazneno ili operativno evidentiran. Iz Sipe je ranije rečeno da je kod njega oduzeto ilegalno oružje, vojna oprema i mobilni telefoni.

Kako smo spominjali, pretresom kuće, okućnice i pomoćnih objekata, koje je koristio Elvir Mukić, pronađene su automatske puške kalibra 7,62 i 7,9 milimetara te pištolj CZ kalibra 7,65 sa strjeljivom, ručna bomba kašikara, mehanizam za okidanje ručne kumulativne bombe BRK, ručni bacač granata RPG s remenom, određena količina eksploziva, šest maskirnih vojnih taktičkih prsluka, mobilni telefoni te veća količina nosača slike i zvuka.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama Sipe Elvir Mukić je s izvješćem o počinjenom kaznenom djelu organiziranog kriminala, a u vezi s neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom, predan na daljnje postupanje Tužiteljstvu BiH. U međuvremenu, istraga je proširena i na kazneno djelo terorizma. Naime, postoje indicije da na više lokacija u BiH postoje vehabijski kampovi za obuku, koji se uglavnom nalaze na nepristupačnim planinskim terenima i u blizini entitetskih granica. Računa se da ih trenutačno ima više od deset u čitavoj Federaciji BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije