Potpuni kaos

Samo ostavka premijera može zaustaviti krizu u Federaciji BiH

Desnica Radivojević
26.12.2012.
u 15:04

Do kraja se kompliciraju odnosi, sve ide prema novim izborima

Živko Budimir povukao je jučer, na opće iznenađenje, svoju raniju odluku o razrješenju ministra prostornoga uređenja ovoga entiteta Desnice Radivojevića koji se ranije priklonio bloku stranaka okupljenom oko SDP-a koji nastoji rekonstruirati federalnu vlast čemu se Budimir kao član HSP-a BiH protivi. Naizgled čudnovat rasplet u kojemu su moguća najmanje tri scenarija - da je Budimir odlučio poštovati logiku parlamentarne većine, da se Radivojević odlučio vratiti u svoje ranije političko jato ili pak da je došlo do pritiska međunarodne zajednice. Čak i nevažno od toga kakav će biti rasplet scenaristi federalnog kaosa jučer su s uspjehom nastavili produbljivati krizu. Doznaje se da će Radivojević biti do daljnjeg ‘neovisni’ ministar, no još nije jasno kojoj će se struji prikloniti.

Formalno, najviše razloga za zadovoljstvo imaju jedino bošnjačke stranke i SDA koja može nastaviti blokirati rad Vlade. Jedini gubitnici su Hrvati jer su u vlasti zastupljeni tek sa strankama koje formalno imaju hrvatski predznak, a u stvari predstavljaju tek privjesak bošnjačkim strukturama. U međuvremenu se naime krčmi federalni proračun isključivo na štetu Hrvata i novac raspoređuju izvan ovih područja tako da je gotovo nevažno postoji li federalna Vlada ili ne, bilo da se radi o izgradnji autoceste ili pak raspodjeli poticaja Razvojne banke. Nakon posljednje Budimirove odluke kojom praktično ismijava poziciju predsjednika Federacije BiH i ovaj entitet gura u suludo stanje krize, politička četvorka koja će se danas okupiti u Mostaru, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić te SDP-a Zlatko Lagumdžija i SBB-a BiH Fahrudin Radončić moraju ponuditi odlučan odgovor. Ne na razini parola i poruka koje su uglavnom upućivali od lipnja otkako pokušavaju provesti rekonstrukciju vlasti. Današnji sastanak bit će posebno važan za hrvatsku poziciju i hrvatske stranke jer će biti jasan test i iskrenosti partnera s bošnjačke strane. Prije svih SDP-a i Zlatka Lagumdžije. S obzirom na goleme mogućnosti opstrukcija kojima se služi aktualna manjina koja vlada Federacijom BiH, da bi se izbjeglo daljnje manipuliranje institucijama Federacije BiH, jedino kao mogućnost razrješenja krize je preostalo da premijer Nermin Nikšić podnese ostavku čime bi automatski pala ova vlada. I u tome slučaju moguće je da Budimir nastavi izigravati demokratsku većinu, da primjerice ponudi mandat i nekome tko skupi ispodpolovičnu potporu za sastavljanje Vlade ali bi se onda makar sva odgovornost za krizu mogla usmjeriti na pravu adresu. Međunarodna uprava koja snosi veliku odgovornost također mora biti dio rješenja, a ne problema, kao što je to dosad bio slučaj.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mate45
22:25 26.12.2012.

Kasno Marko na Kosovo stiže.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?