ISTRAŽIVANJE

Polovina roditelja misli da ovisnost nije bolest hir

droga
25.11.2010.
u 08:47

Roditelji iz BiH svega u 44 posto slučajeva uspijevaju prepoznati jasne pokazatelje zloupotrebe droga

Istraživanje o informiranosti i stavovima roditelja o narkomaniji u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, koje je provela Specijalna bolnica za bolesti ovisnosti Vita iz Novog Sada, potvrdilo je da su brojna pogrešno ukorijenjena vjerovanja o ovom problemu i dalje prisutna u značajnoj mjeri. Istraživanje je provedeno tijekom listopada i studenoga 2010. godine na uzorku od 810 roditelja školske djece uzrasta od 12 do 19 godina na području Srbije, Crne Gore i BiH. Prema riječima Milana Vlaisavljevića, autora projekta, dobiveni rezultati pozivaju na oprez i odlučnije angažiranje društva.

Dobar početak mogli bi biti rezultati koji ukazuju da je narkomanija sve manje tabu tema u obiteljima i da raste svijest o narkomaniji kao općem riziku odrastanja u suvremenom društvu. To potvrđuje podatak da 73 posto roditelja u BiH sa svojim tinejdžerima ima aktivnu komunikaciju o temi narkomanije. Dobra vijest je i da bi 76 posto roditelja potražilo stručnu pomoć u slučaju da primijete problem kod djeteta. Oprez je prisutan i u činjenici da bi čak 91 posto ispitanih roditelja branilo svom djetetu kontakt s nekim tko zloupotrebljava droge.

Međutim, primjetni su nešto niži rezultati BiH u odnosu na okruženje u pogledu onih roditelja koji smatraju da su dovoljno informirani o narkomaniji - 55 posto, dok je u Crnoj Gori postotak 74, a u Srbiji 69, što govori i o razini zainteresiranosti. U skladu s tim, ispitani roditelji iz BiH svega u 44 posto slučajeva uspijevaju prepoznati jasne pokazatelje zloupotrebe droga, što je za više od 20 posto niže u odnosu na okruženje.

Skoro polovina roditelja (47 posto) smatra da narkomanija uopće i nije bolest nego problem slabe volje, razmaženosti ili hira, kao i rezultat da tek 58 posto ispitanih roditelja iz BiH smatra da nisu potrebne neke posebne predispozicije da bi se problem narkomanije pojavio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?