Unatoć obećanjima

Političari se teško odriču ”bijelog kruha”

parlament
28.11.2015.
u 14:20

Članovi Parlamenta BiH će ponovo raspravljati o tzv. "bijelom kruhu", odnosno naknadi koju izabrani i imenovani dužnosnici primaju nakon isteka mandata. Ovaj put će raspravljati o prijedlogu Vijeća ministara, točnije Ministarstva financija i trezora BiH.

Ako bude usvojen taj tekst izmjena, kojeg je u formi prijedloga prihvatilo Vijeće ministara na posljednjoj sjednici, „bijeli kruh“ neće biti ukinut. Predloženim izmjenama samo se skraćuje razdoblje njegove isplate s 12 na šest mjeseci i to je sve. Tekstom izmjena je samo još precizirano tko od državnih dužnosnika ima pravo na ovu naknadu, a to su članovi Predsjedništva, Vijeća ministara, zamjenici ministara i članovi oba doma državnog Parlamenta, piše Faktor. 

Prije oko godinu dana zastupnik Damir Arnaut je predložio izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima se potpuno ukida ”bijeli kruh”. Zastupnički dom je usvojio ove izmjene, ali su one „zapele“ u Domu naroda. Točnije, izaslanici u ovom domu su tekst izmjena proslijedili Vijeću ministara da ”napravi sveobuhvatan prijedlog izmjena”

U tom prijedlogu, osim zadržavanja ”bijelog kruha” predviđeno je i zakonsko uređivanje isplate naknada pripadnicima sigurnosnih agencija, koje su formirane nakon donošenja Zakona, kao što je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i Agencija za zaštitu osobnih podataka. Službenici ovih agencija već primaju naknade, kao, recimo, i njihove kolege u SIPA-i i Graničnoj policiji, a izmjenama je predviđeno ozakonjenje tih isplaća.

Pred prošle opće izbore, održane 2014. godine, gotovo sve stranke su obećavale da će ukinuti „bijeli kruh“ na svim razinama vlasti. Obećanja su se davala pod pritiskom prosvjeda koji su se proširili cijelom FBiH.

Na kraju, cijela priča se svela na ukidanje ”bijelog kruha” u Tuzlanskoj, Sarajevskoj, Unsko-sanskoj i Bosanskopodrinjskoj županiji. Država, Federacija i ostalih šest županija nisu ukinuli ovu vrstu naknada.

Međutim, čak i dužnosnici u navedene četiri županije u kojima su donesene odgovarajuće izmjene zakona, mogu putem nadležnih sudova ostvariti pravo na ”bijeli kruh”. Naime, županijski zakoni moraju biti usklađeni s entitetskim, a u navedene četiri županije to nije slučaj, jer na razini FBiH ”bijeli kruh” je još uvijek zakonita naknada.

Upravo zahvaljujući toj neusklađenosti, ostavljeno je na savjest županijskim političarima hoće li iskoristiti pravo na ”bijeli kruh” ili ne.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, od početka 2008. do ožujka 2015. godine za ukupno 476 funkcionera isplaćeno je oko 8,5 milijuna maraka na ime ove naknade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije