nakon sankcija SAD-a

Pokrenuta disciplinska istraga protiv tužiteljice Diane Kajmaković

Kajmaković
07.10.2022.
u 16:40

Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) pokrenuo je disciplinsku istragu protiv tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Diane Kajmaković koju su Sjedinjene Američke Države sankcionirale.

Ta je informacija potvrđena za klix.ba, a takva odluka donesena je nakon što je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine glavnoj disciplinskoj tužiteljici Aleni Kurspahić dostavilo dokumentaciju koja se odnosi na Kajmaković. Podsjećamo, SAD je 26. rujna objavio da je sankcionirao Kajmaković. U skladu s izvršnom uredbom 14033, Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a tada je na listu uvrstio Dianu Kajmaković, tužiteljicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Ovo je četvrti set mjera koje OFAC poduzima u skladu s ovom uredbom, a mjere su usmjerene protiv osoba koje su, među ostalim, odgovorne za ili su sudjelovale u korupciji ili potkopavanju demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu. Mjere su, naveli su tada iz Veleposlanstva SAD-a, nastavak provedbe strategije Sjedinjenih Država za utvrđivanje odgovornosti pojedinaca koji provode destabilizirajuće aktivnosti na zapadnom Balkanu. - Diana Kajmaković kontinuirano potkopava demokraciju i vladavinu zakona u BiH - izjavio je Brian E. Nelson, podtajnik za borbu protiv terorizma i obavještajne financijske poslove u Ministarstvu financija SAD-a. - Ove mjere još jednom potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji - navedeno je u tadašnjoj odluci.

Naglasili su i kako je prilikom osnivanja pred Tužiteljstvo BiH postavljen niz ciljeva, uključujući osiguravanje poštivanja ljudskih prava i vladavine prava u zemlji.

- Tužiteljstvo radi u skladu s Ustavom i zakonima BiH te se od tužitelja traži da svoje dužnosti vrše bez favoriziranja, pristranosti ili predrasuda. Neovisnost pravosudnog sustava BiH preduvjet je vladavini prava - poručili su iz Veleposlanstva. V. d. glavnog državnog tužitelja Milanko Kajganić je nedugo nakon američke odluke poručio da će se tražiti svi dokazi o navodima koje je objavio SAD. Gotovo istodobno su u VSTV-u istaknuli da trenutačno ne postoji zakonska osnova da Kajmaković bude udaljena s pozicije tužiteljice.

Kajmaković je bila i jedna od kandidatkinja za mjesto glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Osim nje, kandidati su bili i Kajganić, Miroslav Janjić i Seid Marušić. VSTV je donio odluku Kajmaković isključiti iz procesa odabira, Janjić se povukao zbog toga što je protiv njega izrečena disciplinska mjera, dok Marušić nije prešao utvrđeni prag definiran pravilima izbora glavnog tužitelja.

Tako da je Kajganić ostao jedini kandidat za glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH. Najavljeno je da će javnost biti obaviještena o ishodu disciplinske istrage protiv Kajmaković.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?