Dan D

Podjela oko državnog proračuna mogla bi srušiti čak devet vlada

Lideri
31.05.2012.
u 09:05

Konačna odluka o sastavu vladajuće koalicije znat će se nakon glasovanja u Domu naroda Parlamenta BiH

Nakon vrlo jasnih stajališta SDP-a, SDA, HDZ-a i SNSD-a oko državnog proračuna, posve je izvjesno kako već danas počinje kampanja za izbor novoga saziva Vijeća ministara, a nakon toga smjene federalne i sedam županijskih vlada. Naime, današnje glasovanje o proračunu institucija BiH bit će svojevrsna karta za ostanak ili odlazak iz koalicije, potvrdila je politička petorka kojoj se protivi SDA.

 Novi partneri

 Vrlo je znakovita bila potpora proračunskome dokumentu od Saveza za bolju budućnost BiH kojega se u pojedinim krugovima već spominje mogućim nasljednikom stranke kojoj je na čelu Sulejman Tihić. Iz SDA su, međutim, jučer priopćili kako nema razloga za promjene u Vijeću ministara. SDA je pozvala ‘SDP da na ravnopravnim osnovama nastave zajedno raditi u interesu Bosne i Hercegovine, njezinih naroda i građana’. Dodaju da bi, na zahtjev Milorada Dodika i Mladena Bosića, SDP mogao donijeti jednostranu odluku o izbacivanju SDA iz vlasti što bi bilo ‘štetno za Bosnu i Hercegovinu, a na dobrobit protubosanskih snaga’. No, bez obzira na ovo upozorenje, scenarij je čini se već razrađen i samo se čeka da SDA-ovi izaslanici u Domu naroda dignu ruku protiv proračuna.

 ‘Imamo problem’

 Potvrdio je to i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je za agenciju Anadolija izjavio da će SDA biti isključena iz državne vlasti ukoliko izaslanici te stranke na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ponovno ne budu glasovali za državni proračun.

“Ako SDA sutra bude glasovala protiv proračuna, onda evidentno imamo problem. Jer, jedan značajan broj ljudi misli da u tom slučaju Sulejmanu Tihiću i SDA nije mjesto u koaliciji. Nije tu u pitanju samo stajalište SDP-a i Zlatka Lagumdžije. Jer, nama je proračun previše važan ako mislimo išta ozbiljno uraditi u državi”, rekao je Čović. To bi po njemu bio početak puno šireg procesa promjena koji bi uključili izbor nove Vlade Federacije kao i čak sedam županijskih vlada od Bihaća, preko Travnika do Mostara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?