Pelagićevo

Počela obnova deset kuća hrvatskih povratnika

09.06.2017.
u 16:32

U općini Pelagićevo danas su otpočeli radovi na obnovi 10 kuća hrvatskih povratnika u Gornju Tramošnicu i Turić.

Sredstva u iznosu od oko 300.000 maraka osigurana su iz Saudijskog  fonda za međunarodni razvoj a putem kreditnog zaduženja BiH.

Ceremoniji početka radova, uz načelnika općine Pelagićevo Simu Stakića, nazočili su dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković i ministar za izbjeglice i raseljene osobe u vladi Republike Srpske Davor Čordaš.

Jerković je pohvalio odnos načelnika općine Pelagićeve Simu Stakića prema hrvatskim povratnicima u tu općinu.

„Načelnik Stakić nas ovdje dočekuje raširenih ruku. Zna da se potpisuju ugovori o obnovi kuća hrvatskih  povratnika ali kaže: 'To su moji ljudi. Ja želim da se sve kuće obnove i dobro došli'. To je odnos čovjeka prema svojim mještanima“, ustvrdio je Jerković.

Ministar Davor Čordaš kazao je kako problem povratku više ne predstavlja međuetnička netrpeljivost i nesigurnost nego nedostatak financijskih sredstava za obnovu porušenih kuća.

„Naš motiv je samo jedan i gdje god možemo izvući sredstava da se nešto može uraditi da to i uradimo. Uvriježeno je mišljenje da nam netko novac daje šakom i kapom a da mi to ne znamo potrošiti“, istaknuo je Čordaš.

Dodao je kako obnova u Pelagićevu nisu donatorska već kreditna sredstva koja su dogovorom raspoređena na sva tri konstitutivna naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?