u šumama sibira

Pobjegli pred Boljševicima: Obitelj u divljini Sibira živjela 40 godina

ruska obitelj (1)
Foto: Smithsonianmag.com
1/5
01.02.2013.
u 15:26

Obitelj Lykov pobjegla je u šume Sibira. Tamo je provela punih 40 godina daleko od civilizacije. Nisu znali za Drugi svjetski rat niti da je čovjek sletio na Mjesec

Ruska obitelji Lykov čak punih 40 godina provela je u izolaciji, duboko u šumama Sibira, bez ikakvog doticaja s vanjskim svijetom. Kada ih je tijekom istraživanja otkrila grupa geologa 1978. godine, obitelj je po prvi puta čula da je čovjek sletio na Mjesec i da je svijet preživio Drugi svjetski rat, piše smithsonianmag.com.

Jedina preživjela članica obitelji je Agafia Lykov koja nakon smrti oca 1988. živi sama u obiteljskoj kolibi. Danas starica, Agafia je uz pokojnog brata Dimitrija rođena nakon dolaska Karpa i Akuline u divljinu. Bračni par se iz društva odlučio povući jer su se kao pripadnici fundamentalističke pravoslavne sekte bojali Boljševika. Nisu se osjećali sigurnim niti u selima pa je Karp jednog dana odlučio sa ženom i djecom Savinom i Natalijom otići duboko u šumu. Sa sobom su ponijeli osnovno pokućstvo i nešto sjemenja. Izgradili su drvenu kolibu i vremenom naučili preživjeti u divljini. Godinama su se hranili samo bobicama, krumpirom i pili vodu iz obližnjih potoka. Hvatali su i divljač, no prehrana im je bila jednolična. Sami su izrađivali odjeću, a ako su zime bile duge suočavali su se s glađu.

Kada su im istraživači donijeli kruh i ostale namirnice, odbili su ih primiti. Agafia i Dimitrij tada su prvi put vidjeli ljude koji nisu bili članovi njihove obitelji. Do tad su o vanjskom svijetu znali isključivo ono što su im prepričali roditelji i stariji brat i sestra. Kada su ih posjetili geolozi, majka je već bila mrtva, a ubrzo su preminuli i Savin, Natalija i Dimitrij. Savinu i Nataliji otkazali su bubrezi, a Dimitrij je umro od upale pluća.

>>Slučaj Magnitsky: Rusija želi suditi mrtvom čovjeku

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?