Radiopostaja Orašje, najstarija u Posavini, proslavila 46. rođendan

Plovidba radijskim eterom već gotovo pola stoljeća

11.04.2024.
u 21:59

Bez obzira na sve medijske kanale, radio ima posebnu poziciju i zadaću – ulazi u domove slušatelja, na radna mjesta, sluša se u vozilima, u trenucima odmora, donosi slušateljima pravodobne i provjerene informacije, dobru glazbu i pozitivne vibracije. U najkraćem, radio i dalje zauzima važno mjesto među medijima. U povijesti Grada Orašja, odnosno bivše općine Orašje, posebnim slovima upisan je 8. travnja 1978. za medijsko djelovanje na posavskim prostorima. Tada se prvi put u eteru čuo glas Radija Orašje. Od tada neprestano egzistira punih 46 godina. U realizaciji programa i svim poslovima vezanim uz radio u proteklih 46 godina izmjenjivali su se brojni djelatnici, od kojih jedan dio više nije među živima. Poseban pečat u ratnim uvjetima ostavio je tadašnji ravnatelj i glavni i odgovorni urednik Zdravko Mikić iz Matića, koji je uspio staviti u funkciju ratni radio, ali je, nažalost, poginuo od neprijateljske granate. U to povijesno vrijeme dragocjeno je za branitelje bilo u eteru javljanje radija nade i ohrabrenja.

- Radiopostaja Orašje posebno je ponosna na svoj značajan i profesionalni rad tijekom Domovinskoga rata i za vrijeme poplava, kada smo bili glas nade našim slušateljima kroz 24-satni program. Radijske vijesti i prilozi iz Posavine značili su prozor u svijet - ističe novinarka Mira Živković.

Nakon ratnih događanja tehnička oprema na terenu i u radiju je obnovljena, ali zahtijeva i daljnje financijsko ulaganje u tehničku opremljenost i unaprjeđenje ovoga medija.

- Radiopostaja Orašje u službi je informiranja gotovo pola stoljeća, a trenutačno program emitiramo na frekvencijama 88 i 105,8 MHz i putem live streaminga. Na portalu www.radioorasje.com i Facebook stranici svakodnevno donose najaktualnije informacije s naglaskom na lokalne, s područja Grada Orašja, ali i drugih dviju općina iz Posavske županije - ističe v. d. ravnatelja i glavnog urednika Zvonimir Pejić, poznat kao multipraktični mladi menadžer koji rado bude i za mix-pultom, a uz to je i osnivač kvizaške scene Posavine.

Radio Orašje nedavno je dislocirao odašiljač s frekvencijom 105.8 MHz na novu lokaciju, što je omogućilo veću pokrivenost radiosignalom, bolju i kvalitetniju čujnost.

- Uređujemo našu web i FB stranicu i, što je najvažnije, imamo bezrezervnu potporu naših slušatelja i na tome im velika hvala - kaže Pejić. A rođendane, kažu, proslavljaju uz kavu između snimanja priloga uz poruku vjernim slušateljima: Mirno plovimo posavskim radijskim eterom do svojih pola stoljeća postojanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije