Ministrica obrane BiH

Pendeš primila u nastupnu posjetu novog komandanta EUFOR-a

ASASDS
29.03.2017.
u 16:25

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sa suradnicima primila je danas u nastupnu posjetu novog komandanta EUFOR-a u BiH generalmajora Antona Waldnera povodom njegovog stupanja na dužnost komandanta snaga EU u BiH, a s ciljem informiranja o aktivnostima Ministarstva obrane (MO)  i Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine, kao i o dosadašnjoj suradnji MO i OS BiH s misijom EUFOR-a u BiH.

Pendeš je zahvalila misiji EUFOR-a koja je velikim dijelom doprinijela stabilizaciji i procesu reformi u BiH, ali i na suradnji i pomoći koju EUFOR pruža oružanim snagama u oblasti obuke i osposobljavanja za izvršenje redovnih zadataka i misija.

Također, naglasila je opredijeljenost BiH da bude dijelom Europske unije (EU) i NATO-a, kao strategijskim ciljem države, napominjući samo neke od koraka koji su učinjeni u cilju pristupa EU, među kojima je i potpisani Sporazum između BiH i EU o uspostavljanju okvira za sudjelovanje BiH u operacijama EU za upravljanje krizama.

General Waldner je također informiran i o težišnim aktivnostima MOBiH, a kao prioritetnu aktivnost Pendeš je istakla aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP), koji prvenstveno podrazumijeva napredak u rješavanju pitanja perspektivne vojne imovine, a nakon što je usvojen strateški dokument Pregled obrane i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH.

Među prioritetnim aktivnostima ministrica Pendeš je istakla Plan implementacije Pregleda odbrane, proces rješavanja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava,  sudjelovanju pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru, humanitarno deminiranje, ali i nastavak zajedničke obuke i vježbi sa snagama EUFOR-a u BiH, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

General Waldner je izrazio je zadovoljstvo što će biti dio napora domaćih i međunarodnih aktera kako bi se podržali napori BiH na putu euroatlantskih integracija i izrazio uvjerenje da će buduća suradnja EUFOR-a sa MOBiH i OSBiH biti uspješno nastavljena i u budućnosti, posebno ističući oblast osposobljavanja i obuke pripadnika OSBiH, a koje prvenstveno doprinose izgradnji kapaciteta i sposobnosti OSBiH, kao i usvajanju i implementiranju standarda kompatibilnih s NATO standardima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?