PORUKA

Papa zabrinut za prognane katolike iz BiH

papa benedikt xvi. (1)
AFP/PIXSELL
15.07.2012.
u 10:30

Jučer je završeno redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su, od 12. do 14. srpnja 2012. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, svoje 55. redovito zasjedanje pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice.

Njima su se tijekom zasjedanja pridružili predsjednik Slovenske biskupske konferencije mons. dr. Anton Stres, nadbiskup metropolit ljubljanski; izaslanik Hrvatske biskupske konferencije mons. Ante Ivas, biskup šibenski; i izaslanik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ilija Janjić, biskup kotorski. Izaslanici su prenijeli izraze zajedništva članova Biskupskih konferencija koje predstavljaju te izvijestili biskupe o aktualnim događanjima s kojima se susreću njihove Crkve. Dijelu zasjedanja pridružio se i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Joseph Arshad koji je, u svom obraćanju, posebnu pozornost posvetio zabrinutosti Svetog Oca Benedikta XVI. i Svete Stolice za prognane katolike Hrvate koji se žele vratiti u svoj rodni kraj i ostati u njemu.

Biskupi su saslušali izvješća svojih izaslanika. Podržana su nastojanja da se postigne dogovor s franjevačkim provincijalima oko izrade zajedničkog programa “pastoralne godine“ za svećeničke kandidate na Vrhbosanskoj i Franjevačkoj bogosloviji. Biskupi su, saslušavši izvješće ravnatelja Caritasa Biskupske konferencije BiH i razmotrivši dopise dijecezanskih Caritasa, dali potrebne smjernice za što bolju međusobnu koordinaciju kao i za što učinkovitiju suradnju s međunarodnim i europskim Caritasom sa svrhom pomoći brojnim ljudima u potrebi u Bosni i Hercegovini.

Biskupi su prihvatili godišnje izvješće Nadzornog vijeća Caritasa Biskupske konferencije BiH. Biskupi su pripremili prijedlog “osnovnih smjernica za postupanje u slučajevima seksualnoga zlostavljanja maloljetnika od klerika, redovnika i laika koji vrše neku crkvenu službu”. Biskupi su zadužili Vijeće za katehezu i nadležno povjerenstvo da izrade prijedlog programa vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama i programa teološke i vjerske edukacije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?