rekord

Ovogodišnji listopad najtopliji od početka meteoroloških mjerenja

jesen
agencije
01.11.2023.
u 20:31

Prema neslužbenim podacima listopad 2023. godine, osim u Livnu i na Bjelašnici, bio je rekordno najtopliji od početka službenih meteoroloških mjerenja u Bosni i Hercegovini.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH priopćeno je da je u odnosu na dosadašnje najveće srednje listopadske temperature, listopad 2023. godine bio topliji do 0,9 stupnjeva Celzijusa. Mjesečne anomalije temperatura zraka u odnosu na prosječnu temperaturu za listopad iz perioda 1991-2020. bile su u rasponu od 3,1 stupanj (Livno i Bjelašnica) do 4,9 stupnjeva Celzijusa (Bihać), prenosi BHRT.

"Najveće pozitivno odstupanje temperatura zraka zabilježeno je u trećoj dekadi mjeseca. Na pojedinim stanicama srednja dekadna temperatura bila je viša i za sedam stupnjeva u usporedbi s prosjekom. Iako je mjesec bio ekstremno topal s rekordnim vrijednostima temperature zraka na neke datume, apsolutni maksimumi za listopad nisu nadmašeni. Najveća dnevna anomalija zabilježena je 20. listopada i na pojedinim stanicama bila je viša od 14 stupnjeva", navode iz FHMZ-a.

S druge strane, ukupne količine padalina su bile niže do znatno niže u odnosu na višegodišnji prosjek 1991- 2020. Izuzetak čini Livno gdje je mjesečna suma padalina bila malo viša od prosjeka. Raspored padalina bio je neujednačen.

"U prvoj dekadi mjeseca padaline nisu registrirane, a u trećoj dekadi je izmjereno dvostruko više padalina u odnosu na drugu dekadu. Prema procjeni percentila padaline svrstavamo u kategorije vrlo sušno, sušno i normalno. Na najvećem broju stanica dana 22. listopada je izmjerena najveća dnevna količina padalina. Najveće negativno odstupanje padalina zabilježeno je na Meteorološkoj stanici Sarajevo na kojoj je izmjereno 29,8 mm za listopad", dodaju iz FHMZ-a.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije