stručnjaci otkrili

Ovo su mitovi o hrani u koje odmah trebate prestati vjerovati

voće
shutterstock
30.03.2024.
u 20:12

Mrkve vam pomaže da vidite i u mraku, naranče su najveći izvor vitamina C i izbjegavanje voća navečer najveći su mitovi o hrani, tvrde stručnjaci. Istraživanje nad 2000 odraslih osoba otkrilo je kako ljudi često vjeruju u nešto što je potpuno krivo, a ovo su mitovi koji su čista zabluda:

Naranče su najbolji izvor vitamina C – Jagode zapravo sadrže više vitamina C nego naranče. 100 grama jagoda sadrži 57 mg vitamina C, dok ista količina naranči sadrži 42 mg. Samo sedam jagoda potrebno je da zadovoljite dnevnu potrebu za vitaminom C koji doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava.

Kuhanje voća i povrća smanjuje njegovu nutritivnu vrijednost – Istina je da kuhanjem uništavamo neke osjetljive vitamine poput vitamina C ili folnu kiselinu. No, u mnogim slučajevima kuhanjem se 'otključavaju' zdravstvene koristi voća i povrća.

Zbog previše voća zubi mogu početi truliti – Istina je da voće koje ima jake kiseline može oštetiti zubnu caklinu ako ga jedete u prekomjernim količinama, no zbog voćnih šećera nikada nećete dobiti karijes zbog čega dolazi do 'truljenja' zubi.

Mrkve vam pomažu da vidite u mraku – Ovo je čisti mit no istina je da je vitamin A, koji mrkve sadrže, dobar za vid.

Jedenjem celera trošite više kalorija nego što ih unosite – Ne postoji hrana koja ima negativnu kalorijsku vrijednosti. Iako celer sadrži malo kalorija, bogat je s vodom i vlaknima, vaše tijelo i dalje ne koristi više kalorija kako bi ga preradilo.

Voćni sok jednak je kao i plodovi voća – Plod sadrži vlakna i nutrijente koji se 'ubijaju' kada se cijede.

Čokolada je afrodizijak – Ograničeni su dokazi da je čokolada afrodizijak jer su vrlo male količine u čokoladi koje potiču seksualnu želju.

Voće se ne bi trebalo jesti u popodnevnim i večernjim satima – Voće je zdravo u bilo koje doba dana.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije