nastavlja se trend pada broja osnovaca

Ove školske godine SBŽ će imati 500 učenika manje u osnovnim školama

prvašići, učenici, škola
29.08.2023.
u 18:41

Nastava u novoj školskoj godini za sve učenike osnovnih i srednjih škola Srednjobosanske županije počinje 4. rujna. I ove će godine, kao prijašnjih, svi osnovci dobiti besplatne udžbenike. Nažalost, i ove se godine nastavlja trend pada broja osnovaca, piše federalna.ba. U odnosu na prošlu, ova će županija u novoj školskoj godini imati pet stotina osnovaca manje.

No, ni taj broj nije konačan jer mnogi koji su upisani tijekom ljetnog raspusta napustili su BiH. Dok traju posljednje pripreme za početak nastave u novoj školskoj godini, neumoljivi statistički podaci govore o nastavku drastičnog pada broja osnovaca. Zbog toga će i ove godine Srednjobosanska županija ostati bez jedne škole kao pravnog subjekta.

- Kad govorimo o osnovnim školama, 499, odnosno 500 učenika je manje. To je manje-više jedna škola i to je trend koji nas svake godine prati. Zato smo s nekadašnjih 35.000, sada na broju od 18.000 učenika - objasnio je Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture, mladih i sporta. - Što ne znači da taj broj neće biti i manji jer ne znamo koliko je tijekom raspusta otišlo učenika - kaže Mediha Riđić, ravnateljica OŠ Turbe.

Razlika od sedam tisuća učenika manje u osnovnim školama nastala je samo u proteklih desetak godina. Mnogo je razloga koji za posljedicu imaju pravi egzodus stanovništva Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, no oni, očigledno, nikoga ne brinu. Zbog stalnih migracija nastava u područnim školama u naseljima Hamandžići, Bristovi, Bešpelj, Ždrimci, Pidriš, Grahovčići organizira se samo za po jednog učenika, dok gradske škole trenutačno ne bilježe pad broja upisanih.

- Možemo reći da posljednje dvije godine imamo povećan broj upisa, zapravo, to su unutarnje migracije stanovništva - naveo je Dženan Aganović, ravnatelj OŠ Travnik. Za sve manji broj osnovaca i ove će godine biti osigurani besplatni udžbenici, a škole će, umjesto tradicionalnog, prijeći na e- dnevnik. Međutim, umjesto smanjenja izdvajanja, obrazovanje po učeniku u ovoj županiji košta više.

- Sad nam je prosjek 20 učenika po odjelu, a nekadašnji pedagoški standard bio je po 36 učenika. U ovom trenutku nemamo ni jedan odjel od 30 učenika - dodaje Domić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?