NEMA ŠTEDNJE

Otvoreni natječaji za više od 50 radnih mjesta u institucijama BiH

Nezaposlenost (1)
VLM, PIXSELL
10.08.2011.
u 09:41

Usprkos navodnoj štednji, broj zaposlenih u državnoj administraciji se stalno povećava

Neusvajanje državnog proračuna za ovu godinu natjeralo je Vijeće ministara BiH da znatno reducira sve financijske planove, te zabrani nova zapošljavanja u državnim institucijama. Usprkos ovakvom stavu državne vlasti, broj zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine se skoro svakodnevno povećava.

Novi natječaji

Uz prošlogodišnje koji se tek sada dovršavaju, raspisuju se i novi natječaji preko Agencije za državnu službu BiH. Trenutačno su otvorena dva javna oglasa za zapošljavanje stručnih suradnika u Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja i Agenciji za rad i zapošljavanje. U proceduri su i javni oglasi za više od 50 radnih mjesta u državnim institucijama, koji su raspisani od kraja listopada do danas, odnosno u tehničkom mandatu aktualne vlasti. Između ostalih, u tijeku je zapošljavanje 17 novih radnika u Upravi za neizravno oporezivanje.

Tehnički mandat aktualne vlasti dodatni je argument zbog kojeg je trebalo obustaviti raspisivanje javnih oglasa za državnu službu. Naime, postoji opravdana sumnja da će spomenuti natječaji biti iskorišteni za zbrinjavanje odanih kadrova odlazeće vlasti.

Adis Arapović iz Centara civilnih inicijativa (CCI) upozorava da najveći dio javne potrošnje odlazi upravo na administraciju i ako Bosna i Hercegovina želi smanjiti javnu potrošnju, a deklarativno želi, primarno se moramo pozabaviti brojem zaposlenih u administraciji.

- Znači li broj zaposlenih i bolje rezultate. Iskustvo nas uči da to dvoje nema velike veze i da nužno nema boljih rezultata ako povećamo broj zaposlenih u nekoj instituciji.

Ako nema obrazloženja zašto se to radi baš u ovom trenutku, kada imamo politički vakuum, zapošljavanje je sigurno upitno.

Licemjerna poruka

Višestruke su posljedice takvog ponašanja, jer se derogiraju odluke i preporuke nadležnih institucija, a s druge strane se šalje jedna licemjerna poruka da se ništa ne može uraditi u interesu građana, jer nemamo proračun i novu vlast, a istodobno se zapošljavaju novi ljudi.

Čak i u vrijeme godišnjih odmora, kada je pozornost javnosti manja, ustvrdio je Arapović.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:25 10.08.2011.

90tih nije bilo konkursa a bilo nas je dosta a da li mozemo i mi da s eprijavimo il vec imate imena za listu????????

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?