MOSTAR

Oteli katoličko groblje i pretvorili ga u harem

sutina
VL FOTO
30.01.2012.
u 09:49

U trećinu katoličkog dijela gradskog groblja već je pokopano više od 100 muslimanskih vjernika

Po planu grada Mostara koji još uvijek vrijedi, Gradsko groblje Sutina je uređeno tako da je podijeljeno na više zasebnih odjela u kojemu se pokapaju osobe ovisno od pripadnosti vjeroispovijesti. 
Sve je to vrijedilo donedavno kada se, prema svjedočenju našega čitatelja, a u što smo se i osobno uvjerili, nije dogodila prava privatizacija dijela gradskoga groblja od strane poduzeća Komos koje funkcionira u istočnom, većinskom bošnjačkom dijelu grada i ravna ovim grobljem. Naime, više od trećine katoličkog dijela Gradskog groblja Sutina koji se nalazi uz samu magistralnu cestu M-17 je pretvoren u groblje, odnosno harem za osobe muslimanske vjeroispovijesti.

Zloporaba ovlasti

Kako nam je rekao jedan od čitatelja, a u što smo se i uvjerili i sami na licu mjesta u Sutini više od stotinu muslimanskih grobnica i posmrtnih ostataka nalazi se u katoličkome dijelu groblja, a da nije došlo do promjene plana o rasporedu odjela unutar groblja. To se međutim nije moglo napraviti bez znanja uprave tvrtke Komos kojoj je na čelu Vesna Mrgan Karanović budući da se radi o masovnoj pojavi a nastavlja se s očitim kršenjem propisa i zloporabom ovlasti. Prema proceduri za bilo kakvu eventualnu promjenu odjela koji su namijenjeni pojedinim vjerskim zajednicama potrebno je donijeti odluku Gradskog vijeća Mostara. No, u ovome slučaju postupilo se logikom ono što je naše sami ćemo određivati, a što je zajedničko to ćemo dijeliti. Gradsko vijeće Mostara moralo je o tome donijeti valjanu odluku. O tome problemu je u dva navrata postavljano pitanje na sjednicama Gradskog vijeća no nikada nije stigao suvisao odgovor.

Financijsko pitanje

Raspodjela grobnih mjesta je i značajno financijsko pitanje za brojne obitelji budući da grobna mjesta u ostalim grobljima imaju puno veću cijenu. Zanimljiv je i još uvijek vrijedeći raspored odjela za pokapanje preminulih osoba ovisno o tome pripadaju li Katoličkoj ili Pravoslavnoj crkvi, odnosno Islamskoj zajednici. Prema postojećem planu usvojenom u vrijeme prijeratnog sustava, koji i dalje vrijedi, službeno još uvijek postoji i dio partizanskog groblja, dio Sutine je za ateiste te za ostale kao i obiteljske grobnice. 
Prema navodima našega sugovornika dio groblja i drugih vjerskih skupina kao i ateista je privatiziran i služi isključivo za potrebe pokapanja muslimanskih vjernika iz Mostara.

Ključne riječi

Komentara 1

MT
mijat tomic
16:30 30.01.2012.

Mozda su se voljeli kao susjedi pa tako im je mozda posljednja zelja bila da ih pokopaju uz susjede katolike lijepo, ili kako su muslimani u bosni preuzeli vecinu katolicki obicaja ,npr vjencanicu , svijece , cvijece na grobovima papa se mozda za koju godinu odbace basluke i nisane i budu se pokapali sa spomenicima tko zna ...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?