Oproštaj

Oproštajni posjet nuncija Crnoj Gori

Nuncij
VL FOTO
12.06.2012.
u 09:15

Predsjednik Vujanović odlikovao papinskog izaslanika Alessandra D’Errica ordenom

Dosadašnji apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D’Errico, koji je od 17. veljače 2010. također obnašao službu nerezidentnog apostolskog nuncija u Crnoj Gori, boravio je u Crnoj Gori u oproštajnom posjetu prije odlaska na novu službu u Republiku Hrvatsku kamo ga je 21. svibnja 2012. imenovao Sveti Otac Benedikt XVI. U Podgorici je nuncija D’Errica u oproštajni posjet primio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. U razgovoru je sudjelovao i barski nadbiskup mons. Zef Gashi (Gaši).

Plodni odnosi

Tijekom susreta predsjednik Vujanović je iskazao posebno zadovoljstvo sadržajnim i intenzivnim odnosima sa Svetom Stolicom, kao i ratifikacijom Temeljnog ugovora između Crne Gore i Vatikana. Pri tome on se založio za daljnju afirmaciju dobrih odnosa između Crne Gore i Svete Stolice. Predsjednik Vujanović je također naglasio potporu države Crne Gore ekumenskom dijalogu ističući u tom pogledu blagotvornost pristupa Katoličke crkve u Crnoj Gori, stoji u službenom priopćenju nakon spomenutog susreta. Nuncij Alessandro D’Errico je zahvalio predsjedniku Vujanoviću na podršci u obavljanju njegove odgovorne dužnosti u Crnoj Gori te ga upoznao sa svojim aktivnostima u toj zemlji, kao i izvan nje, a koje su usmjerene k jačanju ekumenskog dijaloga i k dobru svih građana bez obzira na vjeru. Ocijenio je ratifikaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Vatikana kao dobar temelj za daljnju suradnju između Crne Gore i Svete Stolice. Nuncij D’Errico je, također, ponovio podršku Svete Stolice integracijskim procesima Crne Gore. Prepoznajući ogroman osobni doprinos nuncija D’Errica na unaprjeđivanju odnosa između Crne Gore i Svete Stolice te izražavajući posebno poštovanje prema njemu, predsjednik Vujanović ga je odlikovao Ordenom crnogorske zastave trećeg stupnja.

Potpora Svetog Oca

Nuncija D’Errica u oproštajni posjet primio je i predsjednik Vlade Igor Lukšić. Sugovornici su ukazali na iznimno dobre odnose Crne Gore i Svete Stolice, koji su rezultirali i potpisivanjem Temeljnog ugovora. Predsjednik Lukšić je iskazao posebnu zahvalnost nunciju D’Erricu za njegov osobni doprinos unaprjeđenju odnosa Crne Gore i Svete Stolice, što je dio ukupnog nastojanja Crne Gore da njegujući skladne odnose sa svim vjerskim zajednicama doprinese očuvanju građanskih vrijednosti crnogorskog društva. Nuncij D’Errico je, prenoseći pozdrave pape Benedikta XVI. i državnog tajnika kardinala Bertonea, još jednom iskazao zahvalnost za sveukupnu suradnju i posvećenost Vlade u njegovanju dobrih odnosa sa Svetom Stolicom i Katoličkom crkvom u Crnoj Gori. Istoga dana i ministar vanjskih poslova i europskih integracija g. Milan Roćen primio je u oproštajni posjet nuncija D’Errica. Novoimenovani papinski izaslanik u Hrvatskoj slavio je svetu misu u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Podgorici u zajedništvu s nadbiskupom barskim mons. Zefom Gashijem (Gaši) i biskupom kotorskim mons. Ilijom Janjićem i uz suslavlje svećenika Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije među kojima su bili i oci salezijanci koji brinu za ovu crkvu. Među vjernicima su bile i časne sestre koje djeluju u spomenutim biskupijama. Na misi su bili i predstavnici diplomatskog zbora među kojima i djelatnici Veleposlanstva R. Hrvatske i njezina konzulata u Kotoru. Biskup Janjić zahvalio je nunciju Alessandru D’Erricu za iskazanu ljubav i potporu Crnoj Gori i tamošnjim katolicima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?