Mostar

OHR je rekao tko ne može imati većinu u Mostaru

Paddy
01.06.2012.
u 09:29

Žepić istaknuo kako s hrvatske strane postoji volja za provedbu odluke suda

Stručna skupina pravnika, formirana odlukom Gradskog vijeća Mostara, koja bi trebala napraviti zajednički prijedlog načina provedbe odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na promjene Statuta Mostara ponovno će zasjedati u subotu. To će ujedno biti i zadnji sastanak ove skupine, a već sada je jasno kako jedinstvenog prijedloga rješenja za ovaj problem neće biti. - Volio bih da se nisam našao u toj skupini jer su mediji prije početka rada već najavili kako uspjeha neće biti. I tako se pokazalo – govori nam na početku razgovora prof.dr. Božo Žepić.

Postoji volja Hrvata

Ističe kako postoji volja na hrvatskoj strani da se provede odluka Ustavnog suda BiH. - Prijedlog koji smo dali je ocijenjen i od drugih kao jedini koji ne zalazi u druge promjene nego je ograničen samo na primjenu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Prijedlozi koji su došli od bošnjačke i srpske strane ili podrazumijevaju uspostavu više općina ili nekih novih izbornih jedinica i određivanje nekih novih kvota, a to je izvan odluke Ustavnog suda. Ograničili smo se na to da se provede odluka Ustavnog suda – naglašava Žepić. Samo ovakav pristup ovome problemu osigurava rješenje pitanja provedbe odluke Ustavnog suda BiH. Strogo pravnički promatrano nema toga stručnjaka ili skupine koja može predočiti rješenje, a da neki drugi stručnjaci ili skupina ne mogu to dovesti u pitanje. S pravnog motrišta, odluka je teško provodiva jer Ustavni sud nije poništio odredbe Ustava FBiH, nisu izvršene promjene Izbornog zakona od Vijeća ministara i Parlamenta. - Ako je Statut donio visoki predstavnik i rekao kako lokalna zajednica ništa ne može promijeniti nego samo u cjelini usvojiti Statut, a on nije ni promijenjen ni usvojen, zašto je onda cijeli posao prepušten lokalnoj zajednici? Iluzorno je očekivati jedan jedinstven prijedlog i stav ako ne postoji volja da se uz najmanje rizika, a najvećeg stupnja pravne tolerancije realizira odluka Ustavnog suda, a očito je da nje kod drugih nema. To što smo mi dali trebalo bi biti rješenje ovoga problema. OHR je taj koji problem treba riješiti jer oni su nametnuli Statut Mostara – ističe prof. Žepić.

Pogrešan pristup

- I kada je Statut trebao biti donešen, rekao sam da sam protiv takvog pristupa koji polazi od pitanja čiji je Mostar. Zna se čiji je gradonačelnik u Tuzli, Banjoj Luci. Onaj tko ima većinu normalno je da ima i gradonačelnika. Svugdje je to normalno osim u Mostaru. Problem je što je visoki predstavnik rekao čiji Mostar ne može biti, tko ne može imati većinu. To je diskriminacija – zaključuje naš sugovornik. Stručna skupina svoj rad će zaključiti u subotu, ali je već sada jasno kakav će biti konačni rezultat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?