Sarajevo

Održana sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara
12.07.2012.
u 14:26

Utvrđen Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora zbog zaključivanja Protokola o prekograničnom nadzoru između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu utvrdilo Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora zbog zaključivanja Protokola o prekograničnom nadzoru između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore.

Ovim protokolom, između ostalog, stvaraju se pretpostavke za uspostavu efikasne suradnje dvije države u borbi protiv prijetnje javnoj sigurnosti i redu, a naročito u suzbijanju i prevenciji kaznenih djela, kao i u njihovom procesuiranju. Prekogranični nadzor je takva operacija u kojoj se operacija nadzora u jednoj državi (\"državi koja upućuje zahtjev) nastavlja na teritoriji druge države (\"država koja prima zahtjev\"). Suradnja će se odvijati u okvirima državnih zakona ugovornih strana, kao i njihovih međunarodnih obveza, osim ako drugačije nije izričito utvrđeno Protokolom. Ovaj protokol neće utjecati na obvezu obavještavanja nadležne državne središnje jedinice, kao ni na proceduru koja definira međunarodnu suradnju na polju borbe protiv kriminala, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Poljske o suradnji u području kulture, obrazovanja, znanosti, športa i mladih.

BiH i Republika Poljska će, sukladno Sporazumu, djelovati u cilju olakšanja uzajamnog upoznavanja, te međusobnog promoviranja kulture na svojem teritoriju putem: olakšavanja kontakata ličnosti iz svijeta kulture, športa i umjetnosti, podržavanja suradnje između izdavača, što će doprinijeti porastu izdavačkih i prevoditeljskih inicijativa, uključivanja autora dramskih i glazbenih djela druge strane Sporazuma u repertoar vlastitih kulturnih ustanova, podržavanja suradnje u organizaciji kulturnih i športskih manifestacija kao što su izložbe, filmske smotre, glazbeni i plesni festivali. Predviđena je potpora suradnje u području kinematografije, koprodukcije filmova, suradnje filmskih institucija i organizacija, sudjelovanja na međunarodnim filmskim festivalima organiziranim na teritoriju druge sporazumne strane, suglasno pravilnicima tih festivala, razmjene izdavaštava među institucijama kulture - knjiga, časopisa, snimaka glazbenih izdavačkih kuća, te ploča i kazeta, te potpora suradnje športskih organa i saveza, muzeja i knjižnica, te drugih kulturnih i športskih ustanova.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o izdvajanju 100.000,00 KM iz proračunske rezerve za potrebe rada Međureligijskog vijeća u BiH. Vijeće ministara BiH, na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, donijelo je Odluku o naknadi u iznosu od 100 KM godišnje za pristup bazi sudskih odluka Centra za sudsku dokumentaciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Prema podacima pribavljenim od odvjetničkih komora Republike Srpske i Federacije BiH, broj odvjetnika u BiH je u lipnju 2011. godine bio 1.297, od kojih su u Republici Srpskoj 422, a u Federaciji BiH 875. U vezi s tim, maksimalan iznos sredstava koji bi mogao biti prikupljen od naknada za pristup bazi sudskih odluka iznosi oko 129.700,00 KM. Vijeće ministara BiH je razmotrilo i usvojilo Informaciju Ministarstva obrane o aktivnostima na izradbi „Pregleda obrane“, sukladno programskom cilju dokumenta Proces planiranja i revizije (PARP) – PG G 001.

Dokument \"Pregled obrane\" rađen je s ciljem sveobuhvatne analize trenutačnog stanja obrambenog sektora u BiH, definiranja potrebnih sposobnosti OS BiH sukladno ustanovljenim obrambenim izazovima, zadatcima i misijama OS, definiranja osnova vizije i dugoročnog razvoja OS BiH, omogućavanje daljnjeg procesa euroatlantskih integracija (EU, NATO). Aktivnosti u svezi s izradbom navedenog dokumenta se odvijaju u koordinaciji s komandama NATO-a u Sarajevu i Bruxellesu, tvrtkom MPRI i Ministarstvom obrane Kraljevine Norveške. U cilju što kvalitetnije izradbe dokumenta ostvarena je i suradnja s Kraljevskim institutom za ujedinjene vidove iz Velike Britanije (RUSI), kao i Ministarstvom obrane Republike Slovenije kako bi se iskoristila njihova iskustva za izradu dokumenta \"Dugoročni plan modernizacije OS BiH - 2020\".

Vijeće ministara BiH usvojilo je Prvo izvješće BiH o provedbi mjera i principa utvrđenih Europskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima, koji je pripremilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Zaduženo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da Izvješće dostavi Tajništvu Vijeća Europe za Europsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima. Činjenica je, kako stoji u Izvješću, da je BiH napravila progres u poboljšanju položaja manjina, posebno Roma, a nakon provedbe popisa stanovništva bit će evidentni pokazatelji gdje žive pripadnici nacionalnih manjina i u kojem broju. To će omogućiti bolju procjenu potreba pripadnika nacionalnih manjina, uključujući i korištenje manjinskih jezika u BiH.

Sljedeće izvješće, koje treba biti za četiri godine, sasvim će sigurno imati više podataka o primjeni Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, jer razdoblje od jedne godine, na koje se odnosi Prvo izvješće, je previše kratko za izvještavanje o značajnijem napretku. Vijeće ministara BiH usvojilo je Analizu procedura i primjene Zakona o javnim nabavama BiH, koju je pripremila Agencija za javne nabave BiH. Zadužena je Agencija za javne nabave da u roku od 60 dana dostavi nacrt Zakona o javnim nabavama u proceduru. Agencija za javne nabave je ovom analizom dala presjek stanja u oblasti javnih nabavki, kao i probleme koji su prisutni na terenu, a postupajući sukladno zaključku Vijeća ministara BiH s 2. sjednice, održane 23.2.2012. godine.

Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, uz prihvaćene prijedloge iznesene na sjednici. Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije utvrđuju se: organizacijske jedinice i njihova nadležnost, način rukovođenja, programiranje i izvršavanje poslova, ovlaštenja i odgovornosti zaposlenih u obavljanju poslova, ukupan broj državnih službenika i zaposlenika za obavljanje poslova, naziv i raspored poslova po organizacijskim jedinicama, s opisom poslova za svakog državnog službenika i zaposlenika i potrebnim uvjetima u pogledu stručne spreme i drugih uvjeta za rad na određenim poslovima, pripravnici, te druga pitanja značajna za unutarnju organizaciju i rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, dalo je suglasnost za imenovanje pukovnika Erica Emerauxa na dužnost policijskog pukovnika Republike Francuske u BiH, sa sjedištem u Sarajevu. Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je suglasnosti za imenovanje brigadira Thierrya Lorica na dužnost brigadira Republike Francuske za BiH, sa sjedištem u Beogradu, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?