sarajevo

Održana sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH

18.12.2017.
u 14:51

U Hadžićima je održana treća redovna sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH. Predsjedništvo je informirano o održanim sastancima rukovodstva Saveza s rukovodstvom Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojima je bilo riječi o međusobnoj suradnji Saveza i Parlamenta Federacije BiH.

Predsjedništvo je prihvatilo izvještaje s prve i druge sjednice povjerenstva za ustavna i zakonodavna pitanja, kao i izvještaj s Druge sjednice povjerenstva za ekonomski razvoj općina i gradova i financije, a na kojima su razmatrani brojni zakonski propisi o kojima je Savez konzultiran kao što su: Nacrt zakona o porezu na dohodak, Nacrt zakona o doprinosima, Prijedlog zakona o državnoj službi Bosansko-podrinjske županije, Prednacrt zakona o lokalnoj samoupravi u  Sarajevskoj županiji, Prednacrt zakona o lokalnoj samoupravi Posavske županije, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, Prednacrt zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata, Nacrt zakona o javno- privatnom partnerstvu Tuzlanske županije i dr.

Članovi Predsjedništva su također informirani da je Savez, postupajući po Zaključku sa Druge sjednice Predsjedništva održane 27.09.2017. godine u Kaknju, svojim aktom od 29.9.2017. godine tražio od Vlade Federacije BiH i od Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da se Nacrt zakona o koncesijama povuče iz parlamentarne procedure iz razloga što ponuđeni Nacrt uopće nije uvažio lokalnu razinu vlasti niti odgovara interesima lokalnih zajednica. Nakon toga, na 14. izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održanoj 9.11.2017. godine, na zahtjev premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Nacrt zakona o koncesijama je povučen iz parlamentarne procedure.

Na sjednici je bilo riječi i o aktivnostima na različitim projektima u kojima Savez ima partnersku ulogu, a to su projekti koje Savez provodi u suradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda i s Misijom OESS-a u BiH. 

Predsjedništvo je dalo podršku aktivnostima na osnivanju Radne grupe za uspostavljanje Mreže praktičara upravljanja lokalnim razvojem kao i obukama za izabrane dužnosnike na temu upravljanja lokalnim razvojem, a koje Savez implementira u sklopu ILDP Projekta. 

Takođe, Predsjedništvo je podržalo sve aktivnosti koje će Savez implementirati u sklopu ReLOaD Projekta, te je podržalo zaključke sa održane Konferencije gradonačelnika/načelnika i predsjedavatelja općinskih/gradskih vijeća na temu „Prevencija i suzbijanje korupcije i reformski procesi u FBiH“ koju je Savez organizirao u suradnji sa OESS-om.

Pored navedenog, Predsjedništvo Saveza je upoznato da će do kraja godine Savez organizirati dvije javne rasprave koje se tiču Nacrta zakona o porezu na dohodak i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.
Također, najavljena je i Panel – diskusija za općinske/gradske pravobranitelje na temu „Zaštita prava na lokalnu samoupravu pred Ustavnim sudom Federacije BiH“ koja bi se trebala održati početkom iduće godine, priopćeno je iz SOGFBIH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?