Čitluk

Održan 3. susret zborova 
i pjevačkih skupina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
22.11.2016.
u 09:00

U organizaciji Udruge HAKUD-ova BiH, u velikoj župnoj dvorani župe sv. Blaža u Gradnićima održan je 3. susret zborova i pjevačkih skupina s područja BiH.

Posjetiteljima se predstavilo 12 zborova i pjevačkih skupina, ovim redom: Mješoviti župni zbor sv. Ante – Humac, Vokalna skupina Arabella - Rama, Nikola ŠOP HKD Napredak - Jajce, Mješoviti zbor HKD Napredak – Kreševo, Župni zbor sv. Ivana Krstitelja – Ružići, Muški vokalni ansambl “Benedictus” – Humac, Etno skupina Čuvarice - Rama, VIS Providenza - Župa sv. Luke i sv. Marka Cim/Ilići), Lampoši – Dolac na Lašvi, Mješoviti župni zbor Gradina - župa Gradina kod Čitluka, Ženski vokalni ansambl HKD Napredak - Bugojno i Mješoviti župni zbor župe sv. Blaža – Gradnići. Svaki je zbor izveo po dvije pjesme.

Nakon svete mise koja je slavljena u župnoj crkvi, 3. susret zborova svečano je otvorio gradnićki župnik fra Nikola Rosančić. On je sudionicima i posjetiteljima poželio dobrodošlicu te istaknuo kako rodna fra Didakova župa Gradnići polako, ali sigurno prerasta u poznato i prepoznatljivo kulturno i glazbeno središte. Potom je uslijedilo predstavljanje 12 zborova koji su svojim nastupima stvarali neponovljiv glazbeni ugođaj koji će se dugo pamtiti.

Na poziv Udruge HAKUD-ova BiH, nastupe zborova na ovome susretu pratili su vrhunski glazbeni stručnjaci - doc. mr. art. Katja Krolo Šarac i maestro don Dragan Filipović, koji je inače autor glasovite opere “Diva” - prve opere Hrvata u BiH.

Oni su po završetku Susreta s voditeljima zborova održali okrugli stol na kojem se razgovaralo o nastupima i unapređivanju zborskog pjevanja. Don Dragan je istaknuo:

- Na Susretu se ne traže neke posebne ocjene i posebne kategorije, niti idemo za tim da ocijenimo pozitivno ili negativno, nego u prvom redu da svaki zbor otpjeva svoje. Po završetku Susreta održi se okrugli stol s voditeljima zborova na kojem im govorimo na koji način se vodi zbor i na koji način pjevati kako bi se pjevanje zborova u crkvama oplemenilo i unaprijedilo. U tom je naša obveza na ovim susretima. Najvažnije je što se zborovi sastaju, što se ljudi vide, izmjenjuju iskustva, što jedni druge slušaju jer tako jedni od drugih uče. Kad čovjek pročita jednu knjigu i od toga nešto nauči, pa tako isto kad vidi interpretaciju ovih 12 zborova, onda je to višestruko iskustvo svima koji slušaju, pjevaju i dožive, tako da ono što je bilo lijepo na sljedećoj probi primijene.

Dakle, nema nikakve konkurencije među zborovima, nego je osnovni cilj napredak u našem zborskom pjevanju u ovim, da tako kažem, škrtim prostorima, kazao je maestro don Dragan Filipović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?