OHR

Odluka kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH

01.07.2023.
u 17:57

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je donio odluku o izmjeni Krivičnog zakona u BiH, kao i odluke o poništenju Zakona kojim se ukida obveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju Republike Srpske, a koje je usvojila Narodna skupština tog entiteta.

Schmidt je iskoristio bonnske ovlasti uviđajući da neprovođenje odluka sudova izravno ugrožava pravo na pravično suđenje i vladavinu prava općenito, te duboko zabrinut zbog toga što istaknuti javni zvaničnici i organi javne vlasti namjerno ne poštivaju u cijelosti odluke visokog predstavnika i odluke Ustavnog suda BiH.

Prilikom donošenja odluka, bio je svjestan potrebe da se BiH na smislen način angažira u reformama koje su neophodne kako bi ova zemlja postigla napredak na svom putu ka integraciji u EU i kako bi to mogla učiniti što je prije moguće.

Stoga je visoki predstavnik donio odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

1. Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kao što je predviđeno u članu 4. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta.

2. Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”.

Pored ostalog, izmjenama se ističe da „se za krivično djelo izriče mjera sigurnosti zabrane vršenja dužnosti“, a osuda za krivična djela ima za pravnu posljedicu i prestanak službene dužnosti i prestanak zaposlenja, oduzimanje odlikovanja, zabranu obavljanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, pravosudnom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično financira iz javnih sredstava i zabranu stjecanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, pravosudnom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično financira iz javnih sredstava.”

Službena osoba u instituciji BiH, FBiH, RS, Brčko distrikta BiH, ili u županiji, gradu ili općini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorna osoba koja ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za BiH, ili koja spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Osoba kojoj je izravno ili neizravno naređeno ili se osjećala prinuđenom izvršiti takvo naređenje kako ne bi izgubila sredstva za život ili ne bi bila izložena zlostavljanju na radnom mjestu, ali je obavijestila nadređenog da bi se takvim radnjama moglo počiniti krivično djelo, može se blaže kazniti.

Pravne posljedice, su pored ostalog i prestanak službene dužnosti i prestanak zaposlenja, oduzimanje odlikovanja, zabranu obavljanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, pravosudnom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično financira iz javnih sredstava i zabranu stjecanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, pravosudnom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično financira iz javnih sredstava.”

Kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, kaznit će se službena osoba u institucijama na svim nivoima vlasti, bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, koja ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, uključujući i odluku o privremenoj mjeri, konačnu i izvršnu odluku ili privremenu mjeru Suda BiH, Doma za ljudska prava BiH ili Europskog suda za ljudska prava, ili koja spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, saopćeno je iz OHR-a.

Ključne riječi
OHR

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije