vjenčanice u hercegovini

Odjevni predmeti koje Hercegovke rado pamte

22.05.2019.
u 16:00

Upućeniji, točnije upućenije, vele da je traženje idealne vjenčanice za svaku mladenku predivno, ali, vjerovali ili ne, stresno iskustvo?! Prije stotinu godina Hercegovke nisu imale takvih muka, može se zaključiti iz nedavno objavljene knjige Stanislava Vukorepa “Sjahali kićeni svatovi”, ali propisano ruho nije bilo baš lako obući.

Naravno da je za današnje prilike vjenčana haljina Mare Vukorep iz 1915. godine, čija fotografija služi kao ilustracija, u najmanju ruku arhaična. Vukorep piše da su u prošla vremena mladenke oblačile “svečanu bijelu haljinu od vune (od ljepše vune), tkanu od vune i izvaljanu, s izvezenim poprsjem i oko rukava, a imala je opregalj (dugu kecelju) i bila je opasana tkanicom, piše Večernji list BiH.

A kasnije je bila opasana svilenim pasom, koji se pričvršćivao ukrasnom srebrenom pločom ‘pahtom’. Nije svaka mlada imala pas s kopčom nego samo imućnije. Preko haljine je nosila jelek, prsluk.

Gaće i pelengaće

Gaće, pelengaće ili tzv. nogavice zavezane pod koljenom. Čarape crne vunene tzv. ‘pobijele’, do polovice lista, a kasnije iznad njih bijele vunene do pod haljinu ili suknju. Na nogama opanke od oput, a kasnije i opanke naopućene od bijelog konca”. (“Sjahali kićeni svatovi”, str 146.). Vukorep navodi da polovinom dvadesetih godina prošlog stoljeća neke mlade prestaju nositi tkane vunene haljine i oblače bluze i suknju, “kotulu”, ali vuna izlazi iz mode tek nakon Drugoga svjetskog rata. S obzirom na to da se u to vrijeme u dijelovima Hercegovine uzgajala svilena buba, i ukrasi od svile bili su domaća radinost.

Različiti svjetovi

Na kraju ove modne šetnje kroz “muke” mladenki u razdoblju od stotinjak godina moglo bi se zaključiti da su se tijekom jednog stoljeća svjetovi promijenili. Inače, u stara vremena na posebne muke “udarile” bi mlade za snijega i lošeg vremena od kojeg opanci nisu bili nikakva zaštita, nego, naprotiv, propisno bi se nadojili i otežali tako da su se mlade jedva vukle. Uglavnom, ondašnjim mladama nije bilo lako zbog loše ceste i mokrih opanaka, dok se današnje muče oko izbora vjenčanice. U tome je “jedina” razlika.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?