Haški tribunal

Odbijen Mladićev zahtjev za poništenje suđenja

Ratko Mladić
04.07.2016.
u 17:53

Haški tribunal odbio je zahtjev Obrane Ratka Mladića da postupak protiv njega bude obustavljen zbog sumnji u moguću pristrasnost.

Vijeće kojim predsjedava sudija Alphons Orie odbilo je navode Mladićevih odvjetnika da pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću trebaju biti isključeni jer "su već donijeli određene zaključke o dokazima".

"Vijeće nalazi da iako pravnici pomažu sudijama u ovom slučaju u pravnoj pripremi predmeta, pisanja nacrta i čak komunikacije s strankama, ta pomoć nikada ne utječe na moć sudija da nezavisno donose svoje odluke", stoji u odluci.

Orie je naveo i da ne postoje smetnje da sudije Tribunala rade u različitim predmetima koji se tiču sličnih ili istih djela.

"Zbog svega navedenog, Vijeće nalazi da presumpcija nezavisnosti sudija u ovom predmetu nije dovedena u pitanje zato što su neki od njihovih suradnika radili u predmetu Karadžić, gdje su doneseni neki činjenični zaključci u vezi s optuženim Mladićem. Vijeće nalazi da, stoga, nisu narušena prava optuženog na pošteno suđenje i odbija zahtjev za poništenje postupka", navodi se u odluci.

Mladićeva Obrana je 19. svibnja ove godine zatražila garanciju da će imati pošteno suđenje ili poništenje postupka zbog sumnji u moguću pristrasnost. Haški tužitelji su početkom ovog mjeseca tražili da se ovaj zahtjev Obrane odbaci kao neosnovan.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, kao i za teror stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), u ožujku je osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, progon u većem broju općina, te teror stanovnika Sarajeva i uzimanje taoca. Oslobođen je krivice po optužbi za genocid u drugim općinama 1992. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?