Ustavni sud BiH

Odbačene žalbe Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman

Bakir Dautbasic
17.02.2016.
u 14:54

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu žalbu Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman podnesenu protiv rješenja Suda Bosne i Hercegovine o određivanju pritvora

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je održao redovitu, 32. sjednicu Velikog vijeća. U skladu s članom 18. točka 3) Pravila Ustavnoga suda BiH, taj sud je odbacio žalbe koje su podnesene nepravovremeno ili nakon proteka roka za podnošenje žalbe, preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je utvrdio kako žalitelji u prethodnome postupku nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove, javlja Fena. 

Odlučujući o žalbama u vezi s članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. stav 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na donošenje odluke u razumnome roku, o dopustivosti i meritumu, Ustavni sud je donio jedan broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava žalitelja na pravično suđenje, te odbio kao neosnovan jedan broj žalbi u slučajevima u kojima je zaključio da takve povrede nije bilo.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu žalbu Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman podnesenu protiv rješenja Suda Bosne i Hercegovine o određivanju pritvora (br. S1 2 K 020433 16 Kv od 15. siječnja 2016. i S 1 2 K 020433 16 Krn 2 od 12. siječnja 2016.) u odnosu na pravo na slobodu i sigurnost i u odnosu na zabranu kršenja pretpostavke nevinosti u okviru prava na pravično suđenje, a žalbu je odbacio kao preuranjenu u odnosu na  ostale aspekte prava na pravično suđenje. Ustavni sud je u odluci podsjetio na to da u trenutku određivanja pritvora ne mora biti sa sigurnošću utvrđeno da je krivično djelo zaista i počinjeno, te ne mora biti utvrđena njegova priroda.  

U pogledu posebnih pritvorskih razloga, postojanje straha da će žalitelji ometati krivični postupak, odnosno ponoviti, ili dovršiti pokušano krivično djelo, Ustavni sud smatra da obrazloženja osporenih rješenja ni u ovom dijelu, nasuprot navodima žalitelja, ne odaju dojam proizvoljnosti i da se zasnivaju na dovoljno jasnim, argumentiranim i individualiziranim razlozima.

Ustavni sud zaključuje da nije povrijeđeno načelo presumpcije nevinosti u okviru prava na pravično suđenje u situaciji kada redovni sud spornim izražavanjem u osporenim rješenjima, koje žalitelji dovode u kontekst obrazloženja posebnih pritvorskih razloga, nije prejudicirao krivicu žalitelja, odnosno kada sadržaj zajedničkog priopćenja za javnost Suda BiH i Tužiteljstva od 14. siječnja ne predstavlja izjavu o krivici žalitelja. Poštivanje prava na pravično suđenje u ostalim aspektima može se ocjenjivati samo u odnosu na postupak utvrđivanja krivične optužbe u cjelini, dakle, kada bude pravomoćno okončan, pa je u ovoj fazi postupka žalba u ovom dijelu odbačena kao preuranjena.

U slučajevima u kojima je Sud utvrdio da postoji povreda prava žalitelja na pravično suđenje, nadležnim sudovima ili upravnim organima naloženo je da hitno okončaju postupke, te da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su poduzete s ciljem izvršenja odluka.

Žalbe koje su, prima facie, očito bile neosnovane Sud je odbacio. Činjenice koje su žalitelji podnijeli Sudu u tim slučajevima ni na koji način nisu mogle opravdati tvrdnju da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Sve odluke usvojene na sjednici bit će dostavljene žaliteljima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine (www.ustavnisud.ba).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije