SLUŽBENO

Od završetka rata samoubojstvo izvršilo 4000 branitelja

revizija
VL FOTO
28.02.2012.
u 10:59

Prema službenim podacima udruženja branitelja oba entiteta, BiH je apsolutni svjetski rekorder po broju oboljelih od PTSP-a

Od 1995. godine do danas u BiH se ubilo 4 000 ratnih veterana oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja /PTSP/.

Prema službenim podacima udruženja branitelja oba entiteta, BiH je apsolutni svjetski rekorder po broju oboljelih od PTSP-a, čiji udio u ukupnom stanovništvu iznosi 10 posto, piše današnji "Pres".

Dragan Šajić, predsjednik Udruženja "Jedinstvo" iz Banjaluke, koje okuplja veterane Vojske Republike Srpske oboljele od PTSP-a, rekao je da godišnje 200 boraca koji su sudjelovali u stvaranju i obrani Srpske izvrši samoubojstvo.

On je naveo da posljednja istraživanja, koja su provele nadležne institucije i Boračka organizacija Republike Srpske, pokazaju da je gotovo svaki drugi srpski vojnik teže ili lakše obolio od PTSP-a, te da u Srpskoj ne postoji nijedna specijalizirana ustanova u kojoj bi oboljelima bila pružena odgovarajuća medicinska pomoć.

Psihijatar Milan Stojaković rekao je da je liječenje PTSP-a dugotrajan i mukotrpan proces, a da se definira kao odloženi i produženi mentalni poremećaj nastao kao odgovor na katastrofično iskustvo.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
15:07 28.02.2012.

za čede nije čudo - znajući kakav genocid i zlodjela su činili izvan i po stotinama logora, nad stotinama tisuća ljudi

OB
-obrisani-
15:10 28.02.2012.

Branitelji pak su poslije rata tek izloženi pravim progonima i optužbama za nepostojeće zločine, nebrizi i prijeziru mrzitelja novih \"nezavisnih\" država

CI
cinbenik
19:56 28.02.2012.

Vecina njih je stradala zbog \"pravde\"koju provode stranke na vlasti,pri tome uvjeravajuci branitelje da su se bas borili za ovakav poredak koji nije imao veze sa pocecima sukoba.Tako da ce se ta prica nastaviti nazalost,ce mnogi jos poluditi od ovakvih vlada i politicara koji stite \"nacionalne interese\" bogateci sebe i svoje na \"sposoban\" nacin......................Tako da to dovodi do razocarenja i samoubojstava zbog silnih nepravdi............

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?