KRAH

Očekivani ekonomski rast BiH u 2011. godini bit će prepolovljen

burza
Filip Brala/Pixsell
21.10.2011.
u 10:26

Početkom 2012. godine očekuje se i pad doznaka bh. građana iz inozemstva

Ostvaruju se crne ekonomske prognoze s početka ove godine. Zbog utjecaja krize u eurozoni i unutarnjih previranja bosanskohercegovačka ekonomija značajno usporava.

Smanjen izvoz

U zadnja tri mjeseca smanjen je izvoz, bilježi se pad proizvodnje u ključnim industrijskim sektorima, a prvi put ove godine zabilježena je i negativna mjesečna stopa kreditnog rasta. Makroekonomske analize govore da će zbog svega toga očekivani ekonomski rast BiH u ovoj godini biti prepolovljen i umjesto prognoziranih dva iznosit će najvjerojatnije samo jedan posto.

-Kretanja ključnih ekonomskih indikatora u trećem kvartalu, sukladno našim očekivanjima, pokazuju već prve naznake usporavanja dinamike oporavka realnog i financijskog sektora u odnosu na trendove zabilježene u prvom polugodištu. Osjetno usporavanje ekonomskog rasta očekujemo tek u posljednjem kvartalu ove godine i posebno u narednoj godini, uslijed očekivanog ozbiljnog pogoršanja vanjskog okruženja kroz „novi val“ ekonomske i financijske krize u euro-zoni, upozorava se u najnovijoj makroekonomskoj analizi Raiffeisen banke.

Stopa rasta izvoza roba iz BiH u trećem kvartalu iznosila je 11,8 posto, i manja je u poređenju sa prosječnom stopom rasta od 14 posto zabilježenom u drugom kvartalu, dok je industrijska proizvodnja u kolovozu zabilježila dvostruko nižu stopu rasta od 4,5 posto u odnosu na 10,1 posto iz prethodnog mjeseca, čime je prosječna stopa rasta industrijske proizvodnje za prvih osam mjeseci iznosila 7,6 posto.

Niže nominalne vrijednosti izvoza i industrijske proizvodnje izražene u KM u trećem kvartalu ukazuju i na stvarno smanjenje realiziranog opsega proizvodnje i izvoza kao posljedicu slabljenja potražnje iz inozemstva.

Navedena kretanja i prvi impulsi usporavanja vanjske potražnje preslikana su i u pokazateljima kretanja industrijske proizvodnje, pa je tako u kolovozu prvi put ove godine zabilježen pad proizvodnje u izvozno orijentiranoj prerađivačkoj industriji od 2,2 posto.

Prvi val

-Kao i u slučaju „prvog vala“ ekonomske krize započete krajem 2008. godine, značajnije usporavanje i pogoršanje domaće potrošnje možemo očekivati početkom 2012. godine kada efekti usporavanja proizvodnih sektora dovedu do zaustavljanja oporavka tržišta rada i zaposlenosti i kada očekujemo pad doznaka bh. građana iz inozemstva, te smanjenu mogućnost kreditiranja putem domaćeg bankarskog sektora, ističe se u analizi.

Godišnja stopa kreditnog rasta u kolovozu dostigla je razinu od 6,7 posto, dok je mjesečna stopa rasta prvi put negativna u ovoj godini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?