Čitluk

Obrazovni sustav prilagoditi potrebama rada i gospodarstva

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
01.03.2017.
u 09:00

Prema neslužbenim podacima, na području čitlučke općine registrirano je oko 400 privatnih poduzeća, 120-ak ugostiteljskih objekata, isto toliko samostalnih trgovinskih radnji, više od 140 samostalnih obrtničkih radnji, 40-ak samostalnih prijevoznika, 60-ak taksista, pet turističkih agencija, jedna zadruga i tri državne institucije. Zanimljivo je da se taj broj stalno mijenja s obzirom na to da se svakodnevno jedne radnje odjavljuju, druge prijavljuju. Prema najnovijim podacima, trenutačno je u čitlučkoj općini zaposleno blizu 6300 osoba, što znači da je po broju zaposlenih ta općina na drugom mjestu u HNŽ-u, odmah iza Mostara.

Unatoč tomu, još uvijek je u toj općini mnogo nezaposlenih. Naime, prema podacima Službe za zapošljavanje HNŽ, trenutačno se na popisu nezaposlenih u općini Čitluk nalazi 2750 osoba. Među nezaposlenim Brotnjacima najviše je kvalificiranih osoba (1112) i srednjoškolaca (958) te 287 nekvalificiranih i 9 polukvalificiranih osoba. Posao čekaju 54 osobe s višom školskom spremom, 67 prvostupnika, 83 osobe s visokom stručnom spremom te čak 178 nezaposlenih magistara struke.

Među nezaposlenim visokoobrazovanim kadrovima najbrojniji su pravnici, ekonomisti, inženjeri poljoprivrede i profesori raznih predmeta, a među nezaposlenima sa srednjom stručnom spremom najviše je maturanata gimnazije, ekonomskih, strojarskih tehničara, prodavača i drugih zanimanja. Mora se istaknuti kako je nepovoljna struktura nezaposlenih osoba rezultat višegodišnje neprilagođenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Stoga bi bilo nužno poboljšati međusobnu suradnju gospodarstva i obrazovnih institucija kako na području HNŽ-a tako i u pojedinim općinama, jer se samo tako može planirati školovanje i osposobljavanje stručnih kadrova za zanimanja koja su potrebna gospodarstvu. Sve dok se to ne učini, nepovoljna struktura na popisima nezaposlenih i dalje će biti jedan od gorućih problema kako u čitlučkoj tako i ostalim općinama, koji će u idućem razdoblju trebati prioritetno riješiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?