FBiH

Oboljeli od karcinoma nemaju dovoljno lijekova

lijekovi
Foto: ilustracija
13.01.2015.
u 09:04

Dobavljači su krivi, tvrde u Zavodu, jer bi oni trebali na lageru imati dvomjesečnu zalihu

Spomenki Hodžić karcinom je dijagnosticiran 1997. godine. Operacija, kemoterapija, zračenje, ova hrabra žena sve je to prošla. Ona je danas predsjednica Udruge “Renesansa” za osobe oboljele i liječene od karcinoma i za sve njih se pokušava boriti jednako. A kao predsjednica spomenute Udruge ogorčena je činjenicom da već godinama u zadnjem kvartalu ponestane citostatika, lijekova za liječenje karcinoma. - Evo, jučer sam se imala priliku susresti sa sinom poznanika koji ima karcinom i koji je sad u fazi liječenja, ali nije mogao nabaviti sve supstancije za kemoterapiju. Morao je čekati brata, a brat mu je potrebni lijek poslao iz inozemstva - govori Hadžić.

Točnih podataka nema

Čovjek je lijek sam odnio u kliniku i primio terapiju. Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za televiziju N1 rečeno je da trenutačno nedostaje osam citostatika. Točne podatke o tome koliko pacijenata trenutačno čeka kako bi primili terapiju u Kliničkom centru ne spominju.

Potrebna zaliha

Krivi su dobavljači, tvrde u Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja. - U ugovoru stoji da je dobavljač obvezan imati na svom lageru dvomjesečnu zalihu i u roku od deset dana isporučiti traženu količinu - govore u Federalnom zavodu. A citostatici su u pravilu vrlo skupi pa stvari u praksi izgledaju drukčije, stoga Zavod priprema raskid ugovora s najmanje jednim dobavljačem kako bi se situacija iskristalizirala. - Naši liječnici istražuju tržište u tom smislu da raspoznamo koji lijekovi mogu biti zamijenjeni nekom vrstom lijeka, znači možemo li uopće osigurati te lijekove tržištu u ovom trenutku od drugog dobavljača - kažu u Zavodu. A pacijenti moraju čekati ili sami dobavljati lijekove uz kasniju refundaciju. Rješenje mora biti sustavno, kažu u Renesansi. Oboljeli su već suočeni sa strahom za vlastiti život, dodatni stres im ne treba. - I zamislite ‘a što ako ne dobijem u 12, nego dobijem u 12.15 taj lijek’, naspram ‘nisam dobio 1., dobio sam 21. taj lijek’ - kaže Spomenka Hodžić. U 2014. godini potrošeno je 37 milijuna maraka za nabavu citostatika, no odgovora na pitanje kada će ih oboljeli od karcinoma dobiti nema. Najskuplji citostatik je Leuprorelin i košta 691,59 maraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije